A magyar film napja a Pesti Vigadóban

Filmalkotások a háborúról

A magyar film napja – április 30. – alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata filmestet szervez a Pesti Vigadóba, ahol fiatal alkotók – köztük a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen végzett rendezők – filmjeiből válogatott dokumentumfilmeket, animációs filmet és egy kisjátékfilmet tekinthetnek meg az érdeklődők. A vetítést beszélgetés követi az alkotókkal.
April 25, 2022

Elhunyt Hildebrand István, a nemzet művésze

2022. március 29-én, 93 éves korában elhunyt Hildebrand István filmoperatőr, rendező, a nemzet művésze, a magyar és egyetemes filmtörténet meghatározó alakja, aki a magyar filmművészet egyik legjelentősebb operatőri életművével rendelkezik. Hildebrand István a magyar filmművészet minden műfajban kísérletező operatőre, nemzedékének egyik legtehetségesebb képviselője volt. Olyan egyéniség, akinek munkáját formagazdagság, plasztikus fényhatások, kitűnően választott beállítások, és biztos technika jellemzik, emellett bravúros, újító technikai megoldások, optikai trükkök mesteri kivitelezője. Aki minden feladatát úgy közelítette meg, hogy azt kereste: mit tehet hozzá a látvány, a vetített nagyvászon élménye a történethez.

March 30, 2022

Zsigmond Dezső Esterházy János életéről készült filmjének díszbemutatója

Zsigmond Dezső rendező Triptichon – Esterházy János élete és öröksége című dokumentumfilmjének díszbemutatóját március 21-én tartották az MMA székháza, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán. A premieren mások mellett Erdő Péter esztergom–budapesti érsek, bíboros, prímás méltatta a filmet, a köztestület támogatásával rendezett bemutatón részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, dr. Richly Gábor, az MMA főtitkára és Haris László, az MMA elnökségi tagja is.

March 21, 2022

Művészek a kamera fókuszában

2021-ben, a Műcsarnok 125 éves jubileumát ünneplő kiállítások sorában volt látható a Kik vagyunk | Fotográfiák képzőművészekről, valamint a Képekben gondolkodnak | Filmesek fotói című tárlat – a fotóművészeti nemzeti szalon kísérőkiállításai. A Magyar Művészeti Akadémia intézménye ezekből az anyagokból válogatott a Római Magyar Akadémia kiállítására. A magyar fotósok és filmesek fényképeiből összeállított különleges anyag 2022. március 4. és április 14. között tekinthető meg az olasz fővárosban.

February 25, 2022

Köztes helyzetben

Horváth Péternek minden bizonnyal régi vágya teljesedett be azzal, hogy életművének javát, fotóinak legfontosabb darabjait kötetben láthatja. Merthogy korábban sosem sikerülhetett ez, dacára annak, hogy félszázada él együtt a fotózással. Hiszen az 1970-es évek elejétől volt a Magyar Távirati Iroda fotósa, a Magyar Ifjúság riportere, a 80-as évek elején bekapcsolódott a Nagybaracskai Alkotótábor munkájába, és tovább: a Képes 7, az Anna, az Európa, a Mai Nap, a Reform munkatársa. „Sajtófotós", mint magáról mondja, s nem fotóművész vagy efféle. Persze az is, miként ezt a Magyar Művészeti Akadémia Kiadó gondozásában megjelent életműkötet igazolhatja.

January 21, 2022

MMA-portréfilmek a köztelevízió műsorán

A Magyar Művé­sze­ti Akadémia évek óta futó portrésorozatában a nézők hetente olyan akadémikus és más művészek, művészetelméleti szakemberek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillan­tást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. Így lesz ez 2022-ben is: az MMA megbízásából készülő 52 perces portréfilmek a köztelevízió M5, valamint Duna World csatornáin rendszeresen láthatók, több, már bemutatott portréfilmet pedig a kisebb, helyi televíziók is műsorukra tűznek. Alább a 2022 első felében adásba kerülő portrékról, ütemezésükről adunk tájékoztatást, de az itt ismertetett filmeken túl időről időre korábbi portréfilmjeink ismétlései is újból felbukkannak a képernyőkön. Az "in memoriam" filmek közül először találkozhatnak a nézők Marsall László és Utassy József költők, Vasadi Péter író, Morell Mihály filmművész, valamint Harag György színházi rendező portréjával, és feltárul többek közt a 70 éves Jovián György festőművész, a 75 éves Kósa Klára keramikusművész, továbbá a 80 esztendős Molnár Imre bőrműves iparművész munkássága is.

January 3, 2022
Last