© Benkő Imre – Táncháztalálkozó. Budapest, 1982

A táncházmozgalom Magyarországon és a határokon túl

Beszélgetések Sebő Ferenc vezetésével

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata 2022 tavaszán a Keddi kaleidoszkóp elnevezésű beszélgetéssorozatában fókuszál az 50 éves magyarországi táncházmozgalomra. A kerekasztal-beszélgetéseket március 1-én A hangszeres népzene feltámadása, április 12-én A magyar táncház kezdetei, míg május 24-én Határon túli táncházak címmel rendezik az MMA irodaházában Sebő Ferenc énekes, dalszerző, népzenekutató, az MMA levelező tagja, a nemzet művésze vezetésével. Az esteken vendég lesz többek között Jánosi András népzenész és Sebestyén Márta népdalénekes, mindketten az MMA tagjai.
February 24, 2022

Idén is megrendezésre került „A művészet közege" című konferencia a Pesti Vigadóban

Május 2-án A művészet közege IV. címmel szervezett konferenciát az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) a Pesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) székházában. A rendezvény élőben is követhető volt a kutatóintézet YouTube-csatornáján.

May 2, 2022

Öt új kiadvánnyal bővült a Pars pro toto című könyvsorozat

Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet és az MMA Kiadó közös sorozata, a Pars pro toto a hazai filozófiai és esztétikai fősodorban nem jelen levő, kevésbé hangsúlyosan tárgyalt, ugyanakkor nemzetközileg ismert és hivatkozott gondolkodók életművébe nyújt betekintést. A sorozat Roger Scruton A szépről című könyvének lefordításával indult három éve, azóta pedig már tízkötetesre bővült. A kiadó és az MMA kutatóintézete április 25-én a Pesti Vigadóban öt újabb, magyarra lefordított filozófiai művet mutatott be az olvasóknak. A kiadványokat kerekasztal-beszélgetésen Falusi Márton költő, az MMA MMKI munkatársa, Horkay Hörcher Ferenc eszmetörténész, esztéta, valamint a kötetek fordítói mutatták be.

April 25, 2022

Az Életreform és a művészetek kutatócsoport könyvbemutatója

A pandémia okozta kényszerű várakozás végének és a közös munka újrakezdésének megkoronázásaképp egy színvonalas és inspiráló eseménynek lehettek tanúi, akik ellátogattak 2022. április 6-án az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kazinczy utcai épületébe. Ekkor került sor arra a találkozásra, amelyen az MMA által támogatott Életreform és a művészetek projekt kutatóközössége és az érdeklődők három új izgalmas kötettel ismerkedhettek meg. Ezek a munkák az ELTE PPK Történeti, Elméleti és Összehasonlító Pedagógiai Kutatócsoport és az Elméleti-Történeti Doktori Program és a MMA, valamint a Műcsarnok közös „Rejtett történetek – Életreform, reformpedagógia és a művészetek" című kiállításának, illetve az azt megalapozó kutatás eredményeit foglalták össze.

April 7, 2022

„Élőben, kéz a kézből tanultuk a zenét" – a 75 éves Sebő Ferenc az 50 éves táncházmozgalomról

Sebő Ferenc Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, zenetudós, a nemzet művésze, a táncházmozgalom egyik elindítója. Nemcsak ő ünnepelte nemrég hetvenötödik születésnapját, de fél évszázada annak, hogy 1972. május 6-án a Liszt Ferenc téri Könyvklubban megtartották az első budapesti táncházat, ami aztán egy szélessé terebélyesedő mozgalom kiindulópontjává vált. A Sebő Együttes 1972-ben a Fővárosi Művelődési Házban indult klubja a táncoktatással összekötött össztáncok helyszíne lett. 1973 végén a Kassák Klubba költöztek, ekkortól énekelt velük az évtized végéig Sebestyén Márta. Ők voltak a hamarosan országos mozgalommá szerveződött táncház úttörői, Halmos Bélával a zenészeket is ők tanították. A kettős évforduló apropóján Sebő Ferenccel beszélgettünk.

March 1, 2022

Részaspektusok

A Magyar Művészeti Akadémia Kiadó jellemzően és inkább magyar szerzők műveinek megjelentetője, ám a 2019-ben útjára indított Pars pro toto könyvsorozat kifejezetten külhoni auktorok munkáit közli. A sorozat Roger Scruton klasszikusának fordításával indult, azóta pedig már kilenckötetesre bővült a – többek között – az egyetemi művészetfilozófia és esztétika oktatásban is nélkülözhetetlen merítés. Legutóbb Jan Patočka cseh filozófus, fenomenológus legfontosabbnak számító műve, a Platón és Európa, valamint a jelenleg Amerikában tanító, neves lengyel irodalomtörténész, Michał Paweł Markowski A kíváncsiság anatómiája című munkája látott nyomdai napvilágot. Mindkét munka első alkalommal jelenik meg magyar nyelven.

January 27, 2022
Last