2021. január 19. | 19.30 – Baráth Emőkével és Berecz Mihállyal ünnepel a 30 éves Orfeo Zenekar

2021. január 19-én kerül sor az Orfeo Zenekar csak online követhető ünnepi hangversenyére a Zeneakadémián, melyen vendégként Baráth Emőke szoprán és Berecz Mihály zongoraművész is fellép.
Vashegyi György 1991-ben alapította zenekarát, amely nevét Monteverdi L'Orfeójának első teljes hazai előadása után vette fel. Az együttes harmincéves jubileumi koncertjét eredetileg a Purcell Kórussal együtt ünnepelte volna, de a járványhelyzet miatt műsorváltoztatásra volt szükség. A zenekart így még inkább előtérbe helyező műsoron ezúttal olyan Haydn- és Mozart-művek hangzanak el, amelyekben az Orfeo mind önálló együttesként, mind pedig kedvelt szólistái partnereként kiemelkedő szerephez jut.

2020 októberében a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar első alkalommal tűzte műsorára Haydn 1775-ben komponált első és máig legkevésbé ismert, Il ritorno di Tobia (Tóbiás visszatérése) című oratóriumát. Az előadás a járvány miatt elmaradt, ám a jubileumi koncerten felcsendül ennek nyitánya, amely azon túl, hogy ízelítőt ad a műből, előrevetíti a folytatást, hiszen a teljes oratórium a tervek szerint 2022 tavaszán hangzik majd el.
A Scena di Berenice Haydn második londoni tartózkodásához köthető, melyet 1795-ben mutattak be, mielőtt a szerző végleg hazatért. A szöveg Pietro Metastasio Antigono című művének egyik jelenetéből származik, akinek librettóját a 18. század során számos zeneszerző megzenésítette. Az opera seriára jellemző drámai jelenetben Berenice alakját Baráth Emőke eleveníti meg, míg az est másik szólistájaként Berecz Mihály Mozart Bécsben keletkezett A-dúr zongoraversenyét (1786) játssza, mely a szerző egyik legismertebb zongoraversenye.
Mozart utolsó három szimfóniája 1788 nyarán keletkezett. Ezek egyike a 39. Esz-dúr szimfónia, amely bár ilyenformán a „nagy" g-moll és a C-dúr „Jupiter" szimfóniával együtt Mozart legnagyobb szimfóniái közé tartozik, mégis e három közül ez a legkevésbé játszott, így az Orfeo közönsége is most hallhatja először Vashegyi együttesének tolmácsolásában.

Az előadást a Zeneakadémia honlapján, Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján, valamint az Orfeo Zenekar Facebook-oldalán élőben közvetítik.

Információ: www.orfeo.hu, illetve: https://zeneakademia.hu/mindenprogram/2021-01-19-orfeo-zenekar-9537
// ]]>