2020. január 27. | 19:30 – Mozart, Werner, Albrechtsberger | Hommage à Szőnyi

Vashegyi György és két együttese, a Purcell Kórus, valamint az Orfeo Zenekar soron következő bérleti hangversenyén a Müpában ismét a tőlük megszokott különlegességekkel örvendeztetik meg az érdeklődőket. Mozart Sancta Maria című motettáján, és az örök érvényű Requiemen kívül két magyar vonatkozású jelenkori világbemutatót is hallhat a közönség: Johann Georg Albrechtsberger Domine, secundum actum meum kezdetű nagyheti responzóriuma és Gregor Joseph Werner c-moll Requiemje hangzik el.
Vezényel: Vashegyi György
A hangversenyt Vashegyi György MMA-elnök a januárban búcsúztatott néhai akadémikus asszony, Szőnyi Erzsébet emlékének ajánlja.
  • Mozart: Sancta Maria, mater Dei, K. 273
  • Albrechtsberger: Domine, secundum actum meum (első előadás a 18. század óta)
  • Werner: c-moll Requiem, 1763 (első előadás a 18. század óta)
  • Mozart: Ave verum corpus, K. 618
  • Mozart: Requiem, K. 626
A budapesti Országos Széchényi Könyvtár állományában őrzött Esterházy-gyűjtemény hatalmas, feldolgozatlan kéziratos kottaarchívumából származó két mű közül az egyik szerzője Johann Georg Albrechtsberger. Mint korának híres orgonistája és zenetanára, két éven át Győrben, az orsolyita templomban, majd élete jelentős részében Bécsben, II. József császár udvarában,1792-től pedig haláláig a Szent István-székesegyház karnagyaként működött. A koncerten a Domine, secundum actum meum kezdetű nagyheti responzóriuma hangzik el. Gregor Joseph Werner az est másik, szintén ritkán játszott zeneszerzője, aki életének utolsó, hosszú szakaszában az Esterházy udvar zenekarának karmestereként szolgált, közvetlenül megelőzve Joseph Haydnt e poszton. Werner Der gute Hirt című oratóriumát Vashegyi György együttesei 2019. január 8-án mutatták be a Zeneakadémia nagytermében, most pedig 1763-ban született c-moll Requiemjét hallhatja a Müpa közönsége. Bár e mű kisebb léptékű, mint Mozart Requiemje, annak méltó párjaként csendül fel a hangversenyen. A mű modern gondolkodású, az ellenpontban igen jártas zeneszerzőről tesz tanúbizonyságot. A koncerten elhangzó két jelenkori világbemutató modern partitúráját a korabeli kéziratok alapján Pintér Ágnes, a Purcell Kórus tagja készítette el.

A hangversenyt a Müpa élőben közvetíti. Az élő közvetítés linkje:
(https://www.mupa.hu/media/mupa-live-webcast)
// ]]>