A Fili karnagya nyert a Kaptáron

Bajna György és Zsigmond Attila A Fili karnagya című alkotása nyerte a Kaptár dokumentumfilm-szemle első díját. A győztes mozi Haáz Sándorról, az MMA rendes tagjáról, a szentegyházi gyermekfilharmónia vezetőjéről szól. Sok más rendezvényhez hasonlóan, a járvány miatt virtuális térbe költözött a második kiadásához érkezett Kaptár dokumentumfilm-szemle is. A Kovászna Megyei Művelődési Központ által szervezett mustrára 16, Romániában készült alkotást neveztek be. A fesztiválra benevezett versenyfilmeket Buglya Sándor Balázs Béla-díjas rendező, a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője, valamint Péterffy András Balázs Béla-díjas rendező, a Dunatáj Alapítvány elnöke értékelte.
A székelyföldi mustrán második helyezést ért el Simó Ibolya két filmje: Tomi, Ervin és az iskola, valamint a Falu fessön. A harmadik díjat Nagy Viktor Oszkár Tündérország (Ferenc útja) című alkotása kapta, különdíjjal pedig Daczó Katalin és Daczó Dénes A völgy hangja című művét jutalmazták. A filmeket a Kovászna Megyei Művelődési Központ, valamint a Székelyföld Napok Facebook-oldalán mutatták be a hónap közepén az érdeklődőknek, illetve a sepsiszentgyörgyi Művész mozi is műsorára tűzte azokat.

Már 41. éve annak, hogy Haáz Sándor zenetanárként a székelyföldi Szentegyházára került tanítani. Összevonta a helyi iskolazenekart és énekkart, majd az így létrejött együttest Gyermekfilharmónia névre keresztelte, és már az első években jelentős sikereket értek el a 150 tagú gyermekegyüttessel. Haáz Sándor örökmozgó: tanít, szervez, zsűrizik miközben lendülete semmit sem lankad a 63 éves karnagynak, akinek tevékenységét az egész Kárpát-medencében ismerik és elismerik. A Szentegyházi Gyermekfilharmónia immár harminchét esztendeje fogalom. Nemcsak Szentegyháza szimbóluma, hanem egész Székelyföld utazó nagykövete ez az együttes, amelynek nagyszerű produkciói révén virágzik a magyar népdalkincs Székelyföldön és szerte a világban, ahol megfordul.
2020년 10월 28일 (수)  |  buglya sándor haáz sándor