Dávid Katalin (1923-2023) fotó: Korniss Péter, 2015

„Tölts világosságot szívünkbe, Uram!"

Dávid Katalin 100 – videó Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraestjéről

Dávid Katalin halála előtt alig néhány nappal Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraesttel tisztelgett a századik születésnapját ünneplő művészettörténész, művészeti író előtt a Pesti Vigadóban. A "Tölts világosságot szívünkbe, Uram!" – Dávid Katalin 100 című videóval is a Széchenyi-nagydíjas művészettörténészre, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjára emlékezünk.
2023년 9월 28일 (목)

Születésnapi ajándék

Dobozy Borbála lemezbemutató koncertje a BMC-ben

Dobozy Borbála csembalóművész, az MMA rendes tagja lemezbemutató hangversenyt adott Johann Sebastian Bach kis prelúdiumok, két- és háromszólamú invenciók címmel 2023. szeptember 25-én a BMC koncerttermében. Az eseményt megelőzően ifj. Bazsinka József, a Bartók Rádió műsorvezetője a lemez koncepciójáról kérdezte a csembalóművészt. 

2023년 9월 26일 (화)

„A természetem részévé vált a hangszerem"

Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa. Mai fejjel szinte felfoghatatlan, mégis igaz: húsz-húsz évet dolgozott együtt a Bartók Vonósnégyessel, majd az Új Budapest Vonósnégyessel is változatlan összeállításban, és még 91 évesen is részt vesz a közel félévszázados Budapesti Vonósok próbáin.

2023년 9월 21일 (목)

A világ alulnézetből

Vásáry Tamás zongoraművész, karmester, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja memóriáról, családi mintáról és kicsorduló könnyről

Születésnapi helyett akár születésévi koncerteknek is nevezhetnénk Vásáry Tamás idei fellépéseit, hiszen ünnepléssel telik az egész esztendője. Zeneakadémiai koncertsorozatán lesz Dvořák-, Csajkovszkij-, Mendelssohn-est, majd távol-keleti turnéra indul 2024-ben. Mi motiválja a nemzet művészét túl a kilencvenen?

2023년 9월 18일 (월)

A zene Newtonja a Müpában

Vashegyi György vezényletével csendül fel a Les Boréades 

Kivételes produkcióban lehet része a zenekedvelő közönségnek: nemzetközi sztárok, valamint a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar közreműködésével csendül fel a Les Boréades (Boreádok), a 340 éve született Jean-Philippe Rameau utolsó, ötfelvonásos lírai tragédiája szeptember 21-én 19 órakor a Müpában. Vezényel: a régizene kiemelkedő szakértője, Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmester, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

2023년 9월 15일 (금)

Bordalnok Énekverseny

Fókuszban a tehetséggondozás a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával

A Magyar Művészeti Akadémia Pécsi Munkacsoportjának kiemelt célja a komolyzenei előadóművészet széles körű megismertetése, hallgatói bázisának növelése. A hagyományteremtő céllal életre hívott I. Bordalnok Énekverseny szervesen kapcsolódik a nagy hagyománnyal rendelkező 27. Európai Bordalfesztiválhoz, melynek helyszíne Pécs és a Villányi Borvidék, ahol korábban már négy világfesztivált is sikerrel megrendeztek. 

2023년 9월 15일 (금)
최후