Emlékoszlopot állítottak Erdélyi Zsuzsannának és adatközlőjének

Ebben az évben emlékezünk a 100 éve született Erdélyi Zsuzsanna (1921–2015) néprajztudósra, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagjára, az archaikus népi imádságok felfedezőjére, aki 1968 decemberében a Somogy megyei Nagyberényben – gyűjtőúton járva – találkozott a 98 esztendős Babos Jánosné, szül. Ruzics Rozáliával (Rozi nénivel), aki egy „ismeretlen hosszú szöveget mondott. Imának nevezte, melyet kicsi leány korában édesanyjától tanult." (Az idézet a híres Hegyet hágék, lőtőt lépék gyűjteményből, Erdélyi Zsuzsanna lelkes, lendületes, megindítóan szép bevezető tanulmányából származik.) Az MMA Népművészeti Tagozata különleges emlékművet állíttatott e közös kultúrkincsünk megismertetőjének és továbbadójának.
2021년 10월 1일 (금)

A Magyar Állami Népi Együttes fellépése Rómában

2022. március 31-én a magyar motívumvilágot, hímzéseket, táncokat és népzenét bemutató estet rendeztek a római Collegium Hungaricumban, ahol Csilléry Orsolya grafikusművész és Bácsné Balla Gyöngyi csipkekészítő, viseletkészítő népi iparművész Képírás és hímzés nyelvén című kiállítása alkalmából a Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője, az MMA rendes tagja Táncos Magyarok – Zenés-táncos barangolás a középkortól napjainkig címmel tartott előadást.

2022년 4월 4일 (월)

„Élőben, kéz a kézből tanultuk a zenét" – a 75 éves Sebő Ferenc az 50 éves táncházmozgalomról

Sebő Ferenc Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, zenetudós, a nemzet művésze, a táncházmozgalom egyik elindítója. Nemcsak ő ünnepelte nemrég hetvenötödik születésnapját, de fél évszázada annak, hogy 1972. május 6-án a Liszt Ferenc téri Könyvklubban megtartották az első budapesti táncházat, ami aztán egy szélessé terebélyesedő mozgalom kiindulópontjává vált. A Sebő Együttes 1972-ben a Fővárosi Művelődési Házban indult klubja a táncoktatással összekötött össztáncok helyszíne lett. 1973 végén a Kassák Klubba költöztek, ekkortól énekelt velük az évtized végéig Sebestyén Márta. Ők voltak a hamarosan országos mozgalommá szerveződött táncház úttörői, Halmos Bélával a zenészeket is ők tanították. A kettős évforduló apropóján Sebő Ferenccel beszélgettünk.

2022년 3월 1일 (화)

„Legszebb perceink…"

Kósa Klára keramikus és művészbarátai jubileumi kiállítása

Kósa Klára, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja ötvenöt éve alkot. Szentendrei műhelyében hagyományos technológiával készülő jellegzetes kerámiáin a keresztény és zsidó szimbólumok jelennek meg. Különösen a reneszánsz kora érdekli a művészt, e kor motívumait látjuk visszaköszönni az alkotásokon. Jubileumi kiállításán a hetvenöt éves Kósa Klára és ötvenöt művésztársa munkáit tekintheti meg a látogató a Pesti Vigadóban, többek közt kerámiákat, textil és üveg munkákat, szobrokat, grafikákat és művészi igénnyel készült könyveket.

2022년 2월 16일 (수)

Hiánypótló kötetek a magyar kultúra napjára

A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata 2022-ben a magyar kultúra napjára három jelentős könyvet tesz közzé. Két kötetünk a kilencven esztendős Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, az MMA rendes tagja előtt tiszteleg, a harmadik kötet Erdélyi Zsuzsanna, az archaikus népi imádságok világhírű kutatójának állít emléket annak okán, hogy néhai akadémikusunk 2021-ben lett volna száz esztendős. A kötetek január 22-én online válnak elérhetővé.

2022년 1월 20일 (목)

Andrásfalvy Bertalant köszöntik országszerte

Jövőnk gyökerei címmel rendezett kiállítással köszöntik a 90 éves Andrásfalvy Bertalan néprajzkutatót, az MMA rendes tagját Pécsett, a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályán. A tárlat november 17-e és 2022. március 1-je között tekinthető meg, amin eddig soha ki nem állított népművészeti tárgyak (szőttesek, főkötők, viseletdarabok), és eddig közöletlen filmek, fotók, térképek, és a gyűjtések során készült dokumentációk várják az érdeklődőket. A kiállítás azoknak az intézményeknek a közös vállalkozása, amelyek Andrásfalvy Bertalan szakmai életének legfontosabb állomásai voltak.

2021년 11월 17일 (수)
최후