Múltidézés Temesi Ferenccel a 49/49 című regény kapcsán

„Az írás magányos foglalkozás. Miként Faulkner mondta: nem kell több szerszám hozzá, mint papír, toll, dohány, étel és egy kis whisky. Egyenes, becsületes prózát írni a legnehezebb. Legalábbis Hemingway szerint. Először ismerni kell az írás tárgyát, azután meg kell tudni írni az egészet. Mindkettőhöz külön-külön egy élet is kevés. Van, aki az órakészítéshez hasonlította az írást. Számomra egy író olyasvalaki, aki kimegy a piacra, leül egy karosszékre, kiteszi a kalapját, és azt mondja: El akarok mondani nektek egy történetet." Az idézet forrása Temesi Ferenc, aki közelmúltban megjelent 49/49 című új regényében egy se ifjan, se idősen tartósan beteljesülni képtelen szerelemről mesél. 
2019년 6월 14일 (금)

Átadták Mács Józsefnek a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét

A szülőföldhöz és a hagyományokhoz való ragaszkodás nehézségeit, valamint a falusi ember sorskérdéseit egyaránt érzékletesen bemutató írói életműve elismeréseként a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét adományozta Áder János köztársasági elnök Mács József írónak, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának. Az augusztus 20-a alkalmából adományozott kitüntetést Balogh Csaba nagykövet adta át kedden az írónak, a pozsonyi nagykövetségen.

2014년 10월 1일 (수)

Újrealizmus és modern népiség a mai magyar irodalomban

Újrealizmus és modern népiség a mai magyar irodalomban címmel rendeznek konferenciát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán október 6-án.

2014년 9월 30일 (화)

Lászlóffy Csabáé a Napút-díj

Lászlóffy Csaba József Attila-díjas erdélyi író kapja a Napút folyóirat díját; az elismerést szeptember 26-án adják át a budapesti Duna Palotában.

2014년 9월 26일 (금)

Kalász Mártont köszöntötték a Petőfi Irodalmi Múzeumban

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata, a Magyar Írószövetség és a Petőfi Irodalmi Múzeum irodalmi esttel köszöntötte Kalász Márton Kossuth-díjas költő, műfordítót 80. születésnapja alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban szeptember 16-án.

2014년 9월 18일 (목)

Orbán János Dénes kapta a Quasimodo-díjat

Orbán János Dénes vehette át az idei Salvatore Quasimodo Emlékdíjat a Nobel-díjas olasz lírikusról elnevezett költőverseny díjkiosztó gálaestjén. Weiner Sennyey Tibor különdíjat, a nyolcvanéves Kalász Márton életműdíjat kapott. A díjazott versek kétszáz szerző négyszáz műve közül bizonyultak a legjobbnak.

2014년 9월 11일 (목)
첫째로 최후