Múltidézés Temesi Ferenccel a 49/49 című regény kapcsán

„Az írás magányos foglalkozás. Miként Faulkner mondta: nem kell több szerszám hozzá, mint papír, toll, dohány, étel és egy kis whisky. Egyenes, becsületes prózát írni a legnehezebb. Legalábbis Hemingway szerint. Először ismerni kell az írás tárgyát, azután meg kell tudni írni az egészet. Mindkettőhöz külön-külön egy élet is kevés. Van, aki az órakészítéshez hasonlította az írást. Számomra egy író olyasvalaki, aki kimegy a piacra, leül egy karosszékre, kiteszi a kalapját, és azt mondja: El akarok mondani nektek egy történetet." Az idézet forrása Temesi Ferenc, aki közelmúltban megjelent 49/49 című új regényében egy se ifjan, se idősen tartósan beteljesülni képtelen szerelemről mesél. 
2019년 6월 14일 (금)

Bemutatják Jókai Anna Fejünk felől a tetőt című darabját

A november 10-én kezdődő Klebelsberg Kuno Hét műsorai közül kiemelkedik a november 12-ei program, amikor Kossuth-nagydíjas írónőnk, Jókai Anna, a Klebelsberg Kuno Emléktársaság elnöke tart előadást, és utána megtekinthető az írónő első színpadi műve, melyet saját regénye alapján dramatizált. A „Fejünk felől a tetőt" című darabot Ivancsics Ilona és Színtársai mutatják be.

2014년 11월 10일 (월)

Emlékezés Erdélyi János költőre

Zenével, énekkel egybekötött különleges emlékülést tartott az MMA Népművészeti Tagozata Erdélyi János költő születésének 200. évfordulója alkalmából a Vigadó Makovecz termében november 6-án.

2014년 11월 7일 (금)

„Maradni szégyen, veszni borzalom" – Magyar írók az első világháborúban

A háborút megélt magyar írók és költők személyes élményein keresztül, fotók, szövegrészletek és visszaemlékezések segítségével mutatja be az 1914 és 1918 közötti éveket a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) november 5-én nyílt új időszaki kiállítása. Ebből az alkalomból restaurálták Melocco Miklós Ady-oltárát. 

2014년 11월 6일 (목)

Belső tükör – Oláh János összegyűjtött verseskötete

Megjelent Oláh János Belső tükör című versgyűjteménye, amely a költő eddig írt összes versét tartalmazza. Összesen ötvenhat év termését veheti kézbe az olvasó.

2014년 11월 5일 (수)

Életút Gyomától Londonig – Határ Győzőre emlékeznek

A gyomai születésű, száz évvel ezelőtt született Kossuth-díjas költőre, dráma- és regényíróra emlékezik szerdai programjával a Magyar Írószövetség.

2014년 11월 5일 (수)
첫째로 최후