Múltidézés Temesi Ferenccel a 49/49 című regény kapcsán

„Az írás magányos foglalkozás. Miként Faulkner mondta: nem kell több szerszám hozzá, mint papír, toll, dohány, étel és egy kis whisky. Egyenes, becsületes prózát írni a legnehezebb. Legalábbis Hemingway szerint. Először ismerni kell az írás tárgyát, azután meg kell tudni írni az egészet. Mindkettőhöz külön-külön egy élet is kevés. Van, aki az órakészítéshez hasonlította az írást. Számomra egy író olyasvalaki, aki kimegy a piacra, leül egy karosszékre, kiteszi a kalapját, és azt mondja: El akarok mondani nektek egy történetet." Az idézet forrása Temesi Ferenc, aki közelmúltban megjelent 49/49 című új regényében egy se ifjan, se idősen tartósan beteljesülni képtelen szerelemről mesél. 
2019년 6월 14일 (금)

Kriterion-koszorú Kányádi Sándornak

A csíkszeredai székhelyű Kriterion Alapítvány 2014 végén úgy döntött, hogy Kányádi Sándor Kossuth-díjas költőt, a Nemzet Művészét jutalmazza Kriterion Koszorúval sok évtizedes munkásságáért, egyben emlékeztetve arra is, hogy a nagyhatású verseiből készített válogatások a Domokos Géza vezette Kriterion Könyvkiadónál jelentek meg először.

2015년 1월 6일 (화)

Nívódíjak és szövegek szimfóniája

25 éves a Látó szépirodalmi folyóirat

A 2014-es nívódíjak átadásával ünnepelt december 13-án este a Látó szépirodalmi folyóirat a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban. A megalakulásának 25. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi rendezvényen Fekete Vince költőt, Varga László Edgár és Benedek Szabolcs prózaírót, Kincses Réka drámaírót, illetve Jánosházy György költő, műfordítót jutalmazták nívódíjjal. 

2014년 12월 18일 (목)

Belvedere

Bemutatták Dobai Péter új kötetét

A Műcsarnok különtermében mutatták be Dobai Péter Kossuth-díjas költő, író, forgatókönyvíró, a Nemzet Művésze Belvedere című új verseskötetét, amely a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jelent meg.

2014년 12월 11일 (목)

A Kortárs folyóirat ünnepi estje

A Kortárs folyóirat évzáró ünnepi estjét 2014. december 10-én tartotta a Petőfi irodalmi Múzeumban. Az eseményen átadták az idei költőverseny díjait és a Szerkesztőség által megítélt Kortárs-díjakat is.

2014년 12월 11일 (목)

Vándorkiállítás Lázár Ervin tiszteletére

Négyszögletű Kerek Kiállítás címmel nyílt vándortárlat a budapesti Mesemúzeumban december 6-án a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. A megnyitón jelen volt Vathy Zsuzsa író, aki Lázár Ervin, az MMA posztumusz tiszteleti tagjának özvegyeként elvállalta a fővédnöki szerepkört.

2014년 12월 10일 (수)
첫째로 최후