Múltidézés Temesi Ferenccel a 49/49 című regény kapcsán

„Az írás magányos foglalkozás. Miként Faulkner mondta: nem kell több szerszám hozzá, mint papír, toll, dohány, étel és egy kis whisky. Egyenes, becsületes prózát írni a legnehezebb. Legalábbis Hemingway szerint. Először ismerni kell az írás tárgyát, azután meg kell tudni írni az egészet. Mindkettőhöz külön-külön egy élet is kevés. Van, aki az órakészítéshez hasonlította az írást. Számomra egy író olyasvalaki, aki kimegy a piacra, leül egy karosszékre, kiteszi a kalapját, és azt mondja: El akarok mondani nektek egy történetet." Az idézet forrása Temesi Ferenc, aki közelmúltban megjelent 49/49 című új regényében egy se ifjan, se idősen tartósan beteljesülni képtelen szerelemről mesél. 
2019년 6월 14일 (금)

Beszélgetés a művészetről Magyarkanizsán

A Magyar Művészeti Akadémia tagjaival tartottak beszélgetőestet Magyarkanizsán. A rendezvényt Vallomások a művészetről címmel szervezték meg az Art Caffé-ban. Az est vendégei Ráckevei Anna, Jászai Mari-díjas színművésznő, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatója és Ferdinandy György, József Attila-díjas író volt. Velük Pécsi Györgyi kritikus, Léphaft Pál karikaturista és Bicskei Zoltán, a szervező Regionális Kreatív Műhely igazgatója beszélgetett.

2015년 2월 10일 (화)

Jókai Anna és Kalász Márton a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság tagja lett

Jókai Anna Kossuth-nagydíjas írót és Kalász Márton Kossuth-díjas költőt is felkérte a miniszterelnök a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság tagjának – olvasható a Magyar Közlönyben.

2015년 2월 9일 (월)

Csoóri Sándort köszöntötték a 85. születésnapján

Csoóri Sándor ott áll, ahol nekünk kellene állni, ott szól, ahol nem szabadna hallgatni – hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere február 3-án, a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) tartott ünnepi esten, amelyen számos barátja, tisztelője köszöntötte Csoóri Sándor költőt, a Nemzet Művészét 85. születésnapján. Az ünnepségen megjelent többek között Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke is.

2015년 2월 4일 (수)

Ferenczes István köszöntése

Ferenczes Istvánt, a Székelyföld alapító főszerkesztőjét, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját 70. születésnapja alkalmából köszöntötték a Székelyföld folyóirat estjén, 2015. január 22-én.

2015년 1월 26일 (월)

A ravatal

Határ Győző bölcseleti bohózata a Térszínházban
 
Újból látható Határ Győző Kossuth-díjas író, költő abszurd drámája, A ravatal. A Térszínház társulata először Gyomaendrődön mutatta be a darabot a szerző születésének 100. évfordulóján rendezett emlékév záróeseményeként. Az előadás januártól folyamatosan szerepel a Zichy-kastélyban működő Térszínház műsorán.

2015년 1월 8일 (목)
첫째로 최후