Múltidézés Temesi Ferenccel a 49/49 című regény kapcsán

„Az írás magányos foglalkozás. Miként Faulkner mondta: nem kell több szerszám hozzá, mint papír, toll, dohány, étel és egy kis whisky. Egyenes, becsületes prózát írni a legnehezebb. Legalábbis Hemingway szerint. Először ismerni kell az írás tárgyát, azután meg kell tudni írni az egészet. Mindkettőhöz külön-külön egy élet is kevés. Van, aki az órakészítéshez hasonlította az írást. Számomra egy író olyasvalaki, aki kimegy a piacra, leül egy karosszékre, kiteszi a kalapját, és azt mondja: El akarok mondani nektek egy történetet." Az idézet forrása Temesi Ferenc, aki közelmúltban megjelent 49/49 című új regényében egy se ifjan, se idősen tartósan beteljesülni képtelen szerelemről mesél. 
2019년 6월 14일 (금)

A lét abszurd és paradox

Interjú Tornai Józseffel az MMA Nagydíjának odaítélése alkalmából

Tornai József költő, aki másokkal együtt tavaly elnyerte a Nemzet Művésze kitüntetést, idén az MMA éves közgyűlésén megkapta a Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját, egyrészt az utóbbi években nyújtott kiemelkedő művészi tevékenységéért, másrészt több mint fél évszázados alkotói munkásságáért. Ebből az alkalomból kérdeztük újabb versesköteteiről és legfrissebb munkájáról, amely a könyvhétre jelent meg a Gondolat Kiadónál Vízesések robaja címmel.

2015년 6월 10일 (수)

Ünnepi Könyvhét 86. alkalommal

Budapesten immár 86. alkalommal rendezik meg a magyar könyvhetet június 4–8. között. A budapesti központi helyszínen, a Vörösmarty téren 147 pavilonban több mint kétszáz hazai és határon túli kiadó mutatja be és árusítja könyveit.

2015년 6월 4일 (목)

Jótékonysági nap Kárpátaljáért a Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia 2015. június 7-én, vasárnap, egész napos, kulturális programmal egybekötött jótékonysági adománygyűjtést szervez a Pesti Vigadóban a kárpátaljai magyarság megsegítésére. A programok ingyenesek: adományával a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai művészeti iskolákban tanuló diákokon és családjaikon segíthet.

2015년 5월 26일 (화)

Káli-medencei Akadémiai Napok

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata, valamint Irodalmi Tagozata május 15–17. között rendezte meg a 2015. évi Káli-medencei Akadémiai Napokat. Az akadémiai napok célja a Magyar Művészeti Akadémia kötetlen, kulturális programokon keresztül történő bemutatása és megismertetése a Balaton-felvidéken élőkkel.

2015년 5월 20일 (수)

Páskándi Gézára emlékeztek a szatmáriak

Kétnapos programmal idézték fel Szatmárhegyen és Szatmárnémetiben a húsz éve elhunyt Páskándi Géza költő, próza-, dráma- és esszéíró emlékét.
 

2015년 5월 18일 (월)
첫째로 최후