Elkezdődött a Tokaji Írótábor

A globalizáció és a nemzeti identitás megőrzésének lehetősége – idén ezzel a témával rendezik meg a Tokaji Írótábort augusztus 12. és 14. között.
 
Az évente egyszer megvalósuló rendezvényt mások mellett a Magyar Művészeti Akadémia is támogatja.
Az idei írótáborban több mint negyven előadó és számos civil érdeklődő részvételével vitatják meg a felmerülő kérdéseket, lesz több munkacsoport, így például filozófiai, határon túli és nyelvi. A tábor vendége lesz többek között Jókai Anna író, Mezey Katalin és Oláh János költők, Szemadám György festőművész, író, Balázs Géza nyelvész és Hoppál Mihály néprajzkutató.
 
A kísérőrendezvények részben fiatal alkotókat mutatnak be, részben pedig évfordulókhoz kapcsolódnak. Megemlékeznek Nagy László születésének 90. és Németh László halálának 40. évfordulójáról. Szentmártoni János, az írószövetség elnöke elmondta: 1972-ben indult a Tokaji Írótábor, 1987-ben elmaradt, a rendszerváltás időszakában pedig jelentősen átalakult.
 
Írótábor többféle lehet: van, amelyik amatőrök képzésre koncentrál, és van, amelyik inkább a jelentős közérdeklődésre számot tartó közéleti, kulturális kérdések megvitatására. A tokaji rendezvény az utóbbiak közé tartozik – mondta Szentmártoni János.
A rendszerváltást követően átalakult a költők, írók közéleti szerepe, a felgyorsuló világban, elmosódó értékek közepette egyfajta leértékelődés volt megfigyelhető, de ez a tendencia az utóbbi években megfordulni látszik – tette hozzá. Az írószövetség elnöke szerint a zene a kortárs irodalom értékeinek átadásában egyre nagyobb szerepet játszhat.

A háromnapos rendezvényt Balog Zoltán miniszter beszéde zárja.

A részletes programot itt találja.

(Forrás: MTI)
2015년 8월 12일 (수)