Versmaraton 2016

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Versmaraton, a Magyar Napló Kiadó, a Magyar Írószövetség, és az MTVA közös programja. Az elmúlt öt év során az esemény a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvénye volt, amely az idei évtől várhatóan a legnagyobb április 11-hez kötödő rendezvénysorozattá növekszik.
A rendezvény kapcsán Oláh János, a Magyar Napló Kiadó vezetője sajtótájékoztatón mondta el, hogy a Magyar Írószövetséggel és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) közösen szervezett programok célja a kortárs költészet népszerűsítése, meg kell mutatni, hogy „nem csupán halott költők vannak Magyarországon, hanem élők is".
 
A 2016-os programsorozat fővédnöke: Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.
 
Hang Hordozók – énekmondók versenye
A program során a megzenésített verseket előadó énekmondók, igricek, bárdok, trubadúrok, regösök, szólisták és zenekarok versenyeznek. A résztvevők a versenyen az "Az év versei" kötetből (2010–2015) válogathatnak műveket. Minden fellépő maximum három megénekelt verssel pályázhat, amelyet hanganyagban küld be. A legjobb pályázókat a zsűri élőben is meghallgatja a 2016. április 3-án megrendezendő döntőben, közönség előtt.
A zsűri tagjai: Harcsa Veronika (énekesnő), Csík János (Csík zenekar), Dinnyés József (daltulajdonos), Stifner Gábor (rádiós szerkesztő), Farkas Tibor (Igricek zenekar)
 
A verseny meghirdetése: 2016. február 1.
Beadási határidő: 2016. március 1. (kedd) éjfélig
Döntő: 2016. április 3.
 
Költők futása
A programban legalább 42 költő 1000 (hexa)métert fut a Költő utcában a XII. kerületben, amihez bárki csatlakozhat, aki szeret futni, vagy szeretne találkozni kortárs költőkkel, akikkel egy jót is lehet beszélgetni.
A program elemei:
– Bemelegítés (verstréning)
– 42 költő fut 1 km-t (más távokon is indulnak versenyek)
– Irodalmi gyúrópad (beszélgetés, dedikálások)
 
Minden versenyszámra bárki nevezhet, és együtt futhat a költőkkel.
Időpont: 2016. április 9., 10 és 13 óra között
 
Versmaraton
A kortárs költészeti élet legnagyobb költészet napi rendezvényén csaknem száz mai magyar (határon belüli és túli) költő, a mai magyar költők színe-java saját maga olvassa fel az előző évben publikált és legjobbnak ítélt verseit Az év versei 2016 című antológiából.
Néhány név a közel százból, akik szerepelnek a kötetben és (várhatóan) felolvassák verseiket: Ágh István, Iancu Laura, Kürti László, Lackfi János, Makkai Ádám, Papp-Für János, Szálinger Balázs, Tandori Dezső, Vasadi Péter, Zalán Tibor, Both Balázs, Serfőző Simon, Tóth Erzsébet, Mezey Katalin. A program idén visszatér eredeti helyszínére, a Magyar Rádió Márványtermébe, ahol a Versmaraton 2011-ben elindult, és már az első évben is nagy sikert aratott.
 
Helyszín: Márványterem (Magyar Rádió)
Időpont: 2016. április 11-én (hétfő), 10 és 22 óra között, óránkénti váltásokkal. Egy-egy órában 5-7 költő olvas fel.
 
Az eseményt megnyitja: Herczegh Anita asszony, a köztársasági elnök felesége
 

 
Hajó a vers
A Versmaratón záró rendezvénye, illeszkedve a Könyvhét programjaihoz. Háromszáz meghívott előtt kerül bemutatásra a Versmaratón anyagából készült CD és DVD a dunai hajóút során. Fellépnek az énekmondó verseny helyezettjei és a programon részt vevő költők.


További információk a Versmaratonról:
www.magyarnaplo.hu
www.facebook.com/versmaraton2016
2016년 2월 1일 (월)  |  oláh jános versmaraton