Múltidézés Temesi Ferenccel a 49/49 című regény kapcsán

„Az írás magányos foglalkozás. Miként Faulkner mondta: nem kell több szerszám hozzá, mint papír, toll, dohány, étel és egy kis whisky. Egyenes, becsületes prózát írni a legnehezebb. Legalábbis Hemingway szerint. Először ismerni kell az írás tárgyát, azután meg kell tudni írni az egészet. Mindkettőhöz külön-külön egy élet is kevés. Van, aki az órakészítéshez hasonlította az írást. Számomra egy író olyasvalaki, aki kimegy a piacra, leül egy karosszékre, kiteszi a kalapját, és azt mondja: El akarok mondani nektek egy történetet." Az idézet forrása Temesi Ferenc, aki közelmúltban megjelent 49/49 című új regényében egy se ifjan, se idősen tartósan beteljesülni képtelen szerelemről mesél. 
Az 1949-es születésű Márkról és Ilonáról van szó, akik a Szegeden kezdődő diákszerelem után négy évtizedig nem is hallanak egymásról, majd egyszer csak a kezdeti bátortalan internetes levélváltásokat követő újbóli találkozással mégis egymásé lesznek. Közben megidéz egy-egy elhunyt útitársat, akik már máshonnét tekintenek vissza az egykor közös vándorútra.
Temesi Ferenc író folyamatosan járja az országot, hogy találkozzon régi és új olvasóival. Utóbbi négy író-olvasó találkozó a Scolar Kiadó és az MMA együttműködése révén valósult meg. A Libri Debrecen könyvesboltban május 7-én Juhász Tibor költő, író, kritikus, a Kortárs Online irodalmi rovatvezetője beszélgetett a 49/49 című regényről. A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban május 15-én Füzi László irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő, a Forrás folyóirat főszerkesztője és a 49/49 című regény szerkesztője, Illés Andrea folytatott diskurzust a műről. A szekszárdi Illyés Gyula Megyei Könyvtárban május 30-án Dicső Zsolt író, költő, szerkesztő és Takács károly könyvtáros révén nyerhetett betekintést a közönség Temesi életművének mélységeibe. Veszprémben a Könyvhét felvezető programjaként, az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban június 12-én Turczi István költő, író, műfordító, a Parnasszus költészeti folyóirat főszerkesztője kérdéseire válaszolt Temesi Ferenc, akinek időközben ugyancsak a Scolar Kiadó gondozásában, újból megjelent Látom, nekem kell lemennem című novellafüzére, amellyel a szerző 1977-ben bemutatkozott.
(A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban tartott író-olvasó találkozóról készült kisfilmet megtekintheti itt.)
Nagyon szépen megírt portrévázlatok vannak a 49/49-ben Boncz Gézáról, Körmendi Jánosról, Gion Nándorról, Latinovits Zoltánról és Ruttkai Éváról vagy Ördögh Szilveszterről meg Székely Magdáról. A legmegindítóbban azonban alighanem novellista Császár István alakját formázza meg Temesi hiteles anekdotamondó mivolta.
Rokonlelkét idézi, aki önmagát „a szellem artistájának" nevezte Fejforgás című novellájában. A tragikus sorsú Császár Istvánt, aki Temesin kívül már aligha juthat bárkinek eszébe. Az „írócsászárt" akinek szépirodalmi bemutatkozása előtt a hazai pálya segédmunkás, műszaki ellenőr, műtőssegéd, kazánfűtő, tűzoltókészülék ellenőr, szabadúszó múltja volt. Akit magánéleti krízisei és a rezsim hazug kétarcúsága zárt kelepcébe. Akiből ötvenhat traumáit, a trauma okozta bizonytalanságokat a korszak lórúgásszerű gyógyszereivel pofozták kifelé vagy csak hagyták, hogy az alkohollal kiírja magát a létezők sorából.

Temesi „porlódi" (értsd szegedi) prózáinak (Por, Híd, Pest, Kölcsön idő) a legsikerültebb hősei mind Császárhoz hasonló kallódó emberek, akik nem bírják elviselni környezetük szorítását, a légszomjat, állandóan menekülnek, vándorolnak, csavarognak részben a Kádár-rendszer, részben önmaguk létrontó hazugságai elől. Sorsukat Temesi abszurd fordulatokkal, ironikus hangvétellel oldja és ezáltal a valóságosan megtörtént események sajátos korképet adnak a hetvenes-nyolcvanas évek Magyarországáról, „a legvidámabb barakkról". Így van ez a 49/49-ben is, amelynek idősödő szerelmesei, ha későn is, de legalább egy-egy pillanatra megnyugszanak egymás karjában, és ami ennél is fontosabb: feltétlenül őszinték egymáshoz és a világgal szemben.

(Temesi Ferenc: 49/49. Scolar Kiadó, 2018)

2019년 6월 14일 (금)  |  temesi ferenc író-olvasó találkozó