Kolozsvár irodalmi műhelye

„Kolozsváron és környékén Döbrentei Gábor munkássága óta mindig van fóruma az irodalomnak. Magyarországot szétdarabolták, de a kultúrához való ragaszkodás olyan műhelyeket hozott létre, amelyekben tovább élhettek és fejlődhettek a hagyományok" – mondta Szilágyi István, a Helikon folyóirat főszerkesztője a lap 600. számának megjelenése alkalmából rendezett ünnepi esten 2012. május 21-én a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

A Kolozsváron megjelenő Helikon olyan lapokat tekint elődjének, mint az Utunk, az Erdélyi Múzeum, a Pásztortűz vagy az Erdélyi Helikon – következetesen az egységes magyar kultúrát hirdetve, miközben a lap a román írószövetség magyar nyelvű folyóirataként főként pályázati forrásokból tartja fenn magát.

Szilágyi István Kossuth- és József Attila-díjas író szerkesztő társaival, Karácsonyi Zsolttal és Papp Attila Zsolttal emlékezett a rendszerváltáskor létrejött, kezdetben két írógéppel működő szerkesztőségre s az elmúlt több mint két évtized küzdelmeire, a havonta kétszer megjelenő újságformátumú lap találékony túlélési technikáira. „Vajon erény lenne a megmaradás? Merthogy érdem nem, annyi bizonyos. Hogy állunk az elszánt túlélni tudásunkkal? Erre teremtettünk vagy ítélt valaki bennünket? Mindeközben az elmúlt esztendők megannyi talmi Európa-ígéretére azért figyelünk, mert továbbra sem közömbös számunkra, hol élünk s miként. Ma úgy kapaszkodunk elhontalanodott múltunkba, hogy ki ne rekesztődjünk a magyar jövőből se, ha arról valaha az idő eltakarítja a ködöt" – Szilágyi István összegző gondolatai nemcsak a múlt értelmezéséhez adtak támpontokat. 
Az egykori és jelenlegi szerkesztők, jeles szerzők, valamint a nagyszámú közönség jelenlétében felolvasással egybekötött beszélgetést Szakolczay Lajos kritikus, irodalomtörténész vezette. 

Az est folyamán verseket és prózai műveket olvasott fel Király László, Bogdán László és Ferenczes István. 

Zenéjével volt jelen a rendezvényen Terényi Ede, felolvasott prózája által Sigmond István, verseivel pedig a 2009-ben elhunyt Lászlóffy Aladár. A közreműködő Kakucs Ágnes és Ferenczi Csongor előadóművész hiteles tolmácsolásával tette emlékezetessé az Ács Margit író (az MMA és az Írószövetség elnökségi tagja) által kezdeményezett rendezvényt, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával a Magyar Írószövetség rendezett.

2012년 5월 30일 (수)  |  helikon