Császár Angela

„Figyelmeztet, feldühít, korbácsol, vagy simogat"

Császár Angela színművész Gyurkovics Tibor költészetéről 

Évek óta mondja a pódiumon Gyurkovics Tibor (1931–2008) verseit Császár Angela, aki szerint nagyon jó kezdeményezés, hogy vers- és prózamondó versennyel emlékeznek egy-egy elhunyt, kortárs költőre.
– Gimnazistáktól egészen meglett idős emberekig jelentkeztek a versenyre, ami örömteli, hiszen ez annak a jele, hogy Gyurkovics Tibor életművére ma is fogékonyak az emberek – mondta el Császár Angela. – Többnyire olyan költeményeket hallhattunk, amelyek a halál jegyében fogantak, az ironikus és játékos hangvételűek közül csak elvétve hangzott el egy-egy és – nekem legalábbis – hiányoztak Gyurkovics meséi. Tibor költészete napjainkban ugyanúgy figyelmeztet, feldühít, korbácsol, vagy simogat, mint keletkezésekor. Érzelmeket vált ki belőlünk. Verseinek mondanivalója mindig a hétköznapi életből ered. Visszasírom azokat az időket, amikor még Raksányi Gelérttel és Szersén Gyulával jártuk az országot a Független Írókkal – Hernádyval, Gyurkovicscsal, Szakonyival, Döbrenteivel – és telt házak előtt mondtuk a kortárs szövegeket –, a kocsiban útközben pedig hallgattuk Tibort, ahogyan jellegzetes hangján, ironikusan mesélt a világról, a versek születéséről, az akkori életünkről. Zseniálisan mondta maga is a verseit közönség előtt. Hihetetlen tűz és dinamika élt benne. Sajnos kevesen hallhatták őt élőben szavalni a verseny résztvevői közül. Ennek hátrányát igyekeztünk ellensúlyozni azzal, hogy a legjobbak kaptak egy válogatást a verseiből hanglemezen Gyurkovics saját előadásában. Tibor hiányát Torba Zsuzsa Karácsony lenne című versének befejező soraival szeretném érzékeltetni:  
Itt állunk elveszetten, / pedig a jeges úton / el kéne jutni / Betlehembe, / mert Jézus most is „próbakő" / és megszületik / kinek az Isten / kinek az ember, / hogy a szeretet kabátjába gombolja / a didergő lelket, / s ha a gonoszság is végre elcsendesedne / akkor talán mindig karácsony lenne. 
Vers és prózamondó verseny Gyurkovics Tibor emlékre
 
Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap, a Nemzeti Alapítvány, az Alapítvány a „Közjóért", valamint a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával rendezték meg a Gyurkovics Tibor Nyugat-dunántúli Regionális Vers- és Prózamondó Verseny döntőjét november 14-én.
A Fehér Ló Közösségi Házban Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron megyéből a megyei elődöntők után 10 ifjúsági és 12 felnőtt korú versmondónak adatott meg a lehetőség, hogy előadjon egy Gyurkovics és egy szabadon választott művet. A rangos zsűriben Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész, Jordán Tamás és Gálffi László Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészek, Juhász Judit az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, valamint a költő özvegye, Gyurkovics Györgyi foglaltak helyet.
Az ünnepélyes díjátadónak, melyet dr. Iváncsics János alpolgármester nyitott meg, már a Cselley Ház adott otthont. Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata magas pénzjutalomban részesítette az ifjúsági és a felnőtt kategória első három helyezettjét.
A szakmai zsűri döntésének értelmében az alábbi helyezések születtek:
Felnőtt kategória: 1. Horváth István (Nagykanizsa), 2. Dudás Dorottya (Győr), 3. Torma Attila (Zalaegerszeg).
Ifjúsági kategória: 1. Baj Bianka (Nagykanizsa), 2. Vámos Áron (Mosonmagyaróvár), 3. Micsinai Dominik (Nagykanizsa).
A gálaműsort a Rizikófaktor Együttes Gyurkovics-versekből összeállított műsora zárta. A szervező Zalai Közművelődésért Egyesület és Gyurkovics Györgyi is szeretnék, ha kétévente megrendezhetnék a versenyt, így erősítve a versmondók kötődését Gyurkovics Tiborhoz, legközelebb akár már országos szintűvé emelve a megmérettetést.
Forrás: Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata
2015년 12월 1일 (화)  |  gyurkovics tibor