Bemutatták a Tamási Áron albumot

Százhuszonöt éve, 1897-ben született Erdélyben Tamási Áron Kossuth-díjas író, aki pályakezdése óta az egyik legnépszerűbb és legszeretettebb alkotónk. A székely-magyar író születésének közelgő évfordulójára közel háromszáz oldalas, gazdagon illusztrált kötetet jelentetett meg a Magyar Művészeti Akadémia. Az életrajzi mű az író feljegyzéseit, naplójának részleteit is tartalmazza, valamint áttekinti színpadi műveinek előadásait, így a könyvből nemcsak az író életéről tudhatunk meg számos információt, de arról is, milyen volt a huszadik századi erdélyi és magyarországi kulturális, benne az irodalmi, színházi élet. Az MMA Kiadó március 31-i könyvbemutatóján az olvasók a kötet összeállítói, Cs. Nagy Ibolya irodalomtörténész és A. Szabó Magda, a Tamási Áron Közalapítvány elnöke segítségével tekinthettek bele a különleges írói világba.
2022년 4월 1일 (금)

Kerítéskiállítás Budapesten Tamási Áron életéről

A Magyar Művészeti Akadémia Andrássy úti irodaépülete előtt 2022. július 25-től tekinthető meg a Tamási Áron életét bemutató szabadtéri kiállítás, amelyet a Kossuth-díjas, erdélyi író születésének 125. évfordulója alkalmából rendeznek. A kiállításmegnyitó ünnepségen köszöntőt mondott Richly Gábor, az MMA főtitkára, a tárlatot Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, valamint Vári Fábián László író, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője nyitotta meg.

2022년 7월 25일 (월)

Tamási Áron esszé- és novellapályázatot hirdet az MMA

Tamási Áron (1897–1966), a nagy erdélyi magyar író születésének 125. évfordulója alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia – a Magyar Írószövetség szakmai együttműködésével – esszé és novella írására hirdet pályázatot. A pályázatra szeptember 30-áig olyan, korábban nem publikált és más pályázaton még nem szerepelt művekkel lehet jelentkezni, melyek kapcsolódnak Tamási Áron életművéhez. A kiírás részletei alább olvashatók.

2022년 7월 18일 (월)

Gál Sándor szülőföldjén mutatták be a Csillagromok című kötetet

Csillagromok címmel az MMA Kiadó gondozásában Gál Sándor (1937–2021) József Attila-díjas felvidéki magyar író, költő, publicista verseiből jelent meg válogatás, amelyet a szerző szülőföldjén a köztestület két levelező tagja, Pécsi Györgyi kritikus és Márkus Béla irodalomtörténész mutatott be május 26-án. Az eseménynek Szlovákiában a költő szülőfaluja, Búcs, illetve lakhelye, Buzita adott otthont. Ebből az alkalomból a két településen működő iskoláknak a Magyar Művészeti Akadémia ajándékaként átadtak 50-50 darabot a frissen megjelent kötetekből, a tiszteletpéldányokat az iskolaigazgatók az elnöki adományozó levéllel együtt vették át.

2022년 5월 27일 (금)

Felavatták Albert Gábor író emléktábláját

Május 26-án felavatták Albert Gábor író, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja emléktábláját a Budapest II. kerület Bimbó utca 3. sz. háznál. Az MMA képviseletében Juhász Judit, az írótársak nevében Ács Margit Kossuth-díjas író, szerkesztő, kritikus emlékezett az íróra. Az eseményen mások mellett részt vett az elhunyt özvegye, Albert Zsuzsa József Attila-díjas költő is. Közreműködött Oberfrank Pál színművész. Az emléktábla Majoros Áron Zsolt szobrászművész alkotása.

2022년 5월 26일 (목)

Irodalmi teadélután Gion Nándor emlékére

A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság irodalmi teadélutánja a húsz éve elhunyt Gion Nándor József Attila- és Márai-díjas vajdasági magyar íróra, az az MMA posztumusz tiszteleti tagjára emlékezett Pécsi Györgyi irodalomtörténész, az MMA levelező tagja Gion Nándor, a Délvidék krónikása című előadásával május 19-én Kaposváron a Takáts Gyula Emlékházban.

2022년 5월 19일 (목)
최후