Mozgalommá vált a KönyvtárMozi program

A Magyar Művészeti Akadémia kezdettől támogatója a KönytárMozi programnak, amely az ország közel 600 kistelepülési könyvtárában teszi láthatóvá a magyar filmkultúra alkotásait. A fél évtized alatt a 735 filmet, összesen közel tízezer vetítés alkalmával, 159 ezren nézték meg. A települések közül Madarason volt a legtöbb vetítés, a legnézettebb film pedig a gyerekeknél a Cigányasszony és az ördög, a felnőtteknél a Hyppolit, a lakáj volt. Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, a Dunatáj Alapítvány kuratóriumának volt elnöke, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője szerint az öt éve útjára indított kezdeményezés immáron mozgalommá nőtte ki magát és reményei szerint hosszútávon egyre több dokumentumfilm kerül vetítésre.
Az öt éve országszerte működő program tapasztalatait és eredményeit augusztus 25-én szakmai nap keretében összegezték a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban. Ramháb Mária könyvtárigazgató, az Informatikai és Könyvtári Szövetség vezetőjének bevezető gondolatai után a jelenlévők Moravcsik László vezető-kormányfőtanácsos előadását hallhatták Lehet-e a jelenlét roma stratégia ? címmel. Az ezt követő kerekasztal-beszélgetésen pedig az együttműködő partnerek képviseletében Buglya Sándor, Mikulás Ferenc, Ráduly György és Répászky Lipót vett részt. A programot az Informatikai és Könyvtári Szövetség koordinálja a megyei könyvtárak közreműködésével. A projekt további támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Kecskemétfilm Kft., a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, a Nemzeti Audiovizuális Archívum és a Dunatáj Alapítvány.
Ramháb Mária könyvtárigazgató elmondta, hogy a KönyvtárMozi programról először 2015 júniusában egy konferencián beszéltek, majd ősszel, október 5-én kezdődött el. Az első vetítés október 6-án történt meg Dunafalván. Az együttműködő partnerek szinte a kezdetektől állandóak. A technikai háttér kialakítását a Nemzeti Kulturális Alap biztosította, a tartalmi munkában közreműködik a Magyar Művészeti Akadémia, a vetítések a Nemzeti Audiovizuális Archívum által valósulnak meg. A filmek jelentős részét a Kecskemétfilm Kft., a Nemzeti Audiovizuális Archívum, a Magyar Nemzeti Filmintézet adja. Több régi filmet digitalizált változatban láthatnak a nézők. A 735 filmből mutattak be, ebből a legtöbbet, 285-öt a Kecskemétfilm biztosította. Országszerte 586 kistelepülési könyvtár vesz részt a programban, és már három könyvtárbusz is működik Baranya, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A filmeket öt év alatt 158 ezer 602-en látták, ebből Bács-Kiskunban 30 ezer 358-an. Ez korosztályra lebontva: 20 ezer 901 gyermek, 7 ezer 435 felnőtt, 2 ezer 22 idős. A vetítések száma 9 ezer 890, ebből 1832 Bács-Kiskunban történt meg. A legek tekintetében is ez a megye vezet: a legtöbb vetítés Madarason, majd Katymáron és Imrehegyen valósult meg. Országszerte a legnépszerűbb mesefilmnek eddig a cigánymese-sorozatból a Cigányasszony és az ördög bizonyult, ezt követi jelenleg a Magyar népmesék-sorozat. A felnőtteknek szóló filmeknél a legtöbben a Hyppolit, a lakáj című filmet látták, ezt követi nézettségi számban a Szent Péter esernyője, majd a Gyógyító hagyomány. Ezek mellett népszerűek voltak a nagy klasszikusok, mint a Meseautó, a Csinibaba vagy az Állami Áruház is. Az évek alatt számos KönyvtárMozi szakmai konferenciát tartottak. Hagyományosan egyet minden évben Kecskeméten rendeznek meg, mely kétévente kapcsolódik a Kecskeméti Animációs Film Fesztiválhoz.
A szakmai nap kapcsán Buglya Sándor elmondta, hogy a Dunatáj Alapítvány az immáron mozgalomnak is tekinthető KönyvtárMozi egyik alapítója. Mind rendezőként, mind az alapítvány kuratóriumának volt vezetőjeként az egyik legfontosabb törekvése az, hogy a játékfilmek mellett a magyar dokumentumfilmek is minél szélesebb körben ismertté váljanak. Ehhez azonban közönségszervezésre is szükség van. A dokumentumfilmek miatt ugyanis a közönség kevésbé jár moziba, könyvtárba, de ha interaktív programot illesztenek hozzá, meghívnak egy-egy alkotót filmrendezőt, akkor már nagyobb az érdeklődés. A nézők kedvelik, ha egy-egy vetítés után megbeszélhetik a látottakat. E tekintetben követendő a Kecskemétfilm gyakorlata, akik a magyar népmesék sorozat vetítéseihez mindig közönségbarát programot kapcsolnak. Pedagógusokat, szerzőket, filmeseket vonnak be a beszélgetésekbe, játékokba. A KönyvtárMozi vetítések közé illő dokumentumfilmeket hosszasan lehetne sorolni. Az aktualitása miatt azonban Buglya Sándor felajánlotta Szalay Péter Balázs Béla- és Schiffer Pál-díjas filmrendező Nincs parancs! című dokumentumfilmjét, amelynek díszbemutatóját szeptember 8-án, az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartják. Az 1989 sorsfordító eseményeit – egy magyar és egy német határőrparancsnok párhuzamos történetén keresztül – feldolgozó film szeptember 17-től látható a mozikban is.
A KönyvtárMozi programban az MMA egyelőre 20 filmmel képviseli magát, de a cél az, hogy a köztestület megbízásából készült portréfilmek is láthatók legyenek a köztelevízióban történt bemutató után.
2020년 9월 3일 (목)  |  buglya sándor könyvtármozi-hálózat