Forrás: https://reziduum.ludwigmuseum.hu/ / Palkó György

A Néprajzi Múzeumot mutatja be a magyar pavilon kiállítása

A Néprajzi Múzeum új épülete és annak homlokzati ornamentikája áll a 18. Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjának Reziduum - The Frequency of Architecture címmel május 20-tól november 26-ig látható kiállításának fókuszában. Az egyedülálló épületet Ferencz István és Ferencz Marcel, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjai, valamint Détári György fémjelezte Napur Architect Kft. által vezetett konzorcium tervezte meg.
2023년 5월 4일 (목)

Új pályázat az építészet otthonának megteremtésére

A Magyar Művészeti Akadémia Titkársága kétszakaszos meghívásos, a részvételi szakaszban bármely a referencia követelménynek megfelelő építész iroda számára nyitott, a pályázati szakaszban kétfordulós építészeti tervpályázatot hirdet a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) új épületegyüttesének tervezésére. A helyszín a budapesti Városligeti fasor 9-13. Az első, Részvételi szakaszba való jelentkezés határideje 2023. június 29., a pályázat díjazására bruttó 45 millió forint áll rendelkezésre.

2023년 6월 8일 (목)

Elhunyt Paolo Portoghesi

92. életévében, Rómában elhunyt Paolo Portoghesi, olasz építész, történész, teoretikus, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagja. A nemzetközi építész szakma elsősorban művészetelméleti és építészettörténeti munkássága révén ismerte a La Sapienza Egyetem professzorának nevét.

2023년 6월 2일 (금)

Kallina Mór építészre emlékeztek a Fiumei úti sírkertben

Kallina Mórra emlékeztek halálának 110. évfordulója alkalmából az építész megújult, 2001 óta védett síremlékénél a Fiumei úti sírkertben május 3-án. Az eseményen részt vett és beszédet mondott Salamin Ferenc, a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozatának vezetője, Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese és Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója.

2023년 5월 8일 (월)

Nemzetközi építészeti díjat nyertek Tima Zoltán projektjei

Tima Zoltán, az MMA rendes tagja vezette Középülettervező Zrt. (KÖZTI) négy projektje nyert BigSEE díjat: a balatonfüredi ötcsillagos LUA Resorttal, a soproni Csik Ferenc Uszodával, a szintén Sopronban megvalósult parkolóházzal, valamint az Aggteleki Nemzeti Park területén található szádvári romkonzerválással.

2023년 4월 27일 (목)

Kaesz Gyula bútorai

A Magyar Művészeti Akadémia fenntartásában működő Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ megvásárolta Kaesz Gyula híres magyar belsőépítész nagy értékű bútoregyüttesét. A hazai lakáskultúra egyik megteremtőjének saját tervezésű és használatú bútorai belsőépítészeti kuriózumok, amelyeket a közeljövőben egy kiállításon is bemutatnak a hazai nagyközönségnek. A Kárpát-medence legnagyobb építészeti és örökségvédelmi gyűjteményének gyarapítása folyamatos és kiemelt feladata a MÉM MDK-nak, ennek keretében 2022–2023 folyamán Kaesz egykori lakásából egy több mint hatvan tárgyból álló tárgyegyüttest vásárolt az örökösöktől. A bútorokon kívül eredeti tapéta- és textildarabok, valamint könyvek is kerültek az intézmény gyűjteményébe.

2023년 3월 13일 (월)
최후