Staféta − nemzedékek találkozása

Az MMA Ipar- és Tervezőművészeti Tagozata kiállítása a Pesti Vigadóban

Az MMA azzal a szándékkal szervezett „bemutatkozó" tárlatot tagjai számára, hogy a nagyközönség fogalmat alkothasson az elmúlt egy évtized iparművészeti és tervezőművészeti intézményes keretek változásáról. A tárlat előzménye a 2014-ben megrendezett NÉV–JEGY című kiállítás, amelynek az esztergomi Szent Adalbert Központ adott otthont. E mostani rendezvény célja az eltelt időszak eseményeinek és személyi összetételében bekövetkezett alakulásoknak nyomon követése.
A kiállítás koncepciója aköré a gondolat köré épül, hogy a tagozat minden akadémikusa egy általa kiválasztott művésszel közösen kerül egy „szellemi–esztétikai" egységbe, ahol az akadémikus mintegy stafétát adja át szellemi örökségét a következő generáció képviselőjének. Ennek értelmében 39 akadémikus és több mint 40 akadémiai tagsággal nem rendelkező képző-, ipar- és tervezőművész munkája ad pillanatnyi látleletet a tagozat aktuális helyzetéről és jövőbeli törekvéseiről. A tárlat fókuszában a kézműves iparművészet és a funkcionális tervezőművészet megvalósult alkotásai állnak.


A szeptember közepén tartott megnyitón megjelenteket Richly Gábor, az MMA főtitkára, valamint Sára Ernő grafikus, az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat vezetője köszöntötte. A kurátor többek közt örömét fejezte ki, hogy a tagozat akadémikusai mellett az MMA ösztöndíjasai is megjelennek a kiállításon, valamint, hogy határon túlról, illetve képzőművészeti területről is érkeztek munkák.

 
Keppel Márton művészettörténész, tagozati titkár megnyitójában emlékeztetett, hogy közel egy évtizeddel ezelőtt – az akadémia köztestületté válásának strukturális megerősödését követően – ez a tagozat volt, amelyik azonnal és elsőként lépett a nyilvánosság elé egy csoportos tárlattal, Név-jegy címmel. Keppel Márton szerint e kiállítás a folyamatosság és a sokszínűség ünnepe; valamint művészetelméleti koncepciók megnyilvánulása is, ami izgalmassá teszi a látogatók számára a műalkotások és alkotóművészek közötti kapcsolatok felderítését.


 
A Staféta grafikai tervezése Árendás József, belsőépítészete és rendezése Szenes István, az MMA rendes tagjainak munkáját dicséri.
2023년 9월 20일 (수)  |  árendás józsef sára ernő szenes istván ipar- és tervezőművészek