© Benkő Imre – Táncháztalálkozó. Budapest, 1982

A táncházmozgalom Magyarországon és a határokon túl

Beszélgetések Sebő Ferenc vezetésével

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata 2022 tavaszán a Keddi kaleidoszkóp elnevezésű beszélgetéssorozatában fókuszál az 50 éves magyarországi táncházmozgalomra. A kerekasztal-beszélgetéseket március 1-én A hangszeres népzene feltámadása, április 12-én A magyar táncház kezdetei, míg május 24-én Határon túli táncházak címmel rendezik az MMA irodaházában Sebő Ferenc énekes, dalszerző, népzenekutató, az MMA levelező tagja, a nemzet művésze vezetésével. Az esteken vendég lesz többek között Jánosi András népzenész és Sebestyén Márta népdalénekes, mindketten az MMA tagjai.
2022년 2월 24일 (목)

A művészet, a tudomány és a felsőoktatás kapcsolatát vizsgálták a győri konferencián

Művészet/Elmélet Konferencia címmel szervezett tudományos tanácskozást a Magyar Művészeti Akadémia, a Széchenyi István Egyetem és a Győri Balett június 14-én a győri Múzeumház épületében. Az összművészeti esemény célja az volt, hogy a magyar művészet, a tudomány, valamint a felsőoktatás kapcsolódásait, együttműködési lehetőségeit vizsgálja, és hogy ezzel a kezdeményezéssel egyúttal hagyományt is teremtsen. A konferencia szervesen kapcsolódott a XVII. Magyar Táncfesztivál programsorozatához a táncművészetet oktató felsőoktatási intézmények bevonásával.

2022년 6월 14일 (화)

Első alkalommal rendezik meg a Művészet/Elmélet Konferenciát

Június 14-én először szervezi meg a Művészet/Elmélet Konferencia című tudományos tanácskozást a Magyar Művészeti Akadémia, a Széchenyi István Egyetem és a Győri Balett, közösen Győrben. A hagyomány­teremtő szándékkal indított rendezvény célja, hogy a magyar művészet és a tudomány, valamint a felsőoktatás kapcsolódásait, együttműködésének lehetőségeit vizsgálja. A Művészet/Elmélet Konferencia elnöke Kucsera Tamás Gergely, az MMA levelező tagja, a Széchenyi István Egyetem egyetemi tanára, tiszteletbeli elnöke pedig Kiss János, a Győri Balett korábbi igazgatója, az MMA rendes tagja és alelnöke. Az esemény együttműködő partnere a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet, a Nyíregyházi Egyetem, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, illetve a Magyar Táncművészeti Egyetem.

2022년 6월 10일 (금)

Gál Sándor szülőföldjén mutatták be a Csillagromok című kötetet

Csillagromok címmel az MMA Kiadó gondozásában Gál Sándor (1937–2021) József Attila-díjas felvidéki magyar író, költő, publicista verseiből jelent meg válogatás, amelyet a szerző szülőföldjén a köztestület két levelező tagja, Pécsi Györgyi kritikus és Márkus Béla irodalomtörténész mutatott be május 26-án. Az eseménynek Szlovákiában a költő szülőfaluja, Búcs, illetve lakhelye, Buzita adott otthont. Ebből az alkalomból a két településen működő iskoláknak a Magyar Művészeti Akadémia ajándékaként átadtak 50-50 darabot a frissen megjelent kötetekből, a tiszteletpéldányokat az iskolaigazgatók az elnöki adományozó levéllel együtt vették át.

2022년 5월 27일 (금)

Idén is megrendezte az MMKI „A művészet közege" című konferenciáját a Pesti Vigadóban

Május 2-án A művészet közege IV. címmel szervezett konferenciát az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) a Pesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia székházában. A rendezvény, amely ezúttal is a művészet és a társadalom kölcsönhatását vizsgálta, élőben is követhető volt a kutatóintézet YouTube-csatornáján.

2022년 5월 2일 (월)

Öt új kiadvánnyal bővült a Pars pro toto című könyvsorozat

Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet és az MMA Kiadó közös sorozata, a Pars pro toto a hazai filozófiai és esztétikai fősodorban nem jelen levő, kevésbé hangsúlyosan tárgyalt, ugyanakkor nemzetközileg ismert és hivatkozott gondolkodók életművébe nyújt betekintést. A sorozat Roger Scruton A szépről című könyvének lefordításával indult három éve, azóta pedig már tízkötetesre bővült. A kiadó és az MMA kutatóintézete április 25-én a Pesti Vigadóban öt újabb, magyarra lefordított filozófiai művet mutatott be az olvasóknak. A kiadványokat kerekasztal-beszélgetésen Falusi Márton költő, az MMA MMKI munkatársa, Horkay Hörcher Ferenc eszmetörténész, esztéta, valamint a kötetek fordítói mutatták be.

2022년 4월 25일 (월)
최후