Az MMA rendezvényei a magyar kultúra napján

A Magyar Művészeti Akadémia több rendezvénnyel is megemlékezik a magyar kultúra napjáról. Alábbi cikkünkben ezekről az eseményekről adunk összefoglalást. A magyar kultúra napját 31 éve, 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén az utóbb nemzeti himnuszunkká lett verse, a Hymnus kéziratát. Ezen a napon az eredeti kéziratot és Erkel Ferenc 1844 tavaszán született Himnusz-kottáját is meg lehet tekinteni az Országos Széchényi Könyvtárban.
Az Országos Széchényi Könyvtárban 16 órakor „Fut velem egy rossz szekér…" — Ady 100 címmel kamarakiállítás nyílik az MMA és az OSZK együttműködésében. A kiállításon válogatás tekinthető meg az Országos Széchényi Könyvtár Ady-gyűjteményének relikviáiból (kéziratok, fotográfiák, tárgyi relikviák, dedikált kötetek, önéletrajzok, első megjelenések). Köszöntőt mond Hammerstein Judit, az OSZK főigazgatója és dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára.
Ugyancsak itt, 16.30-kor „Valaki útravált…" — Az úton levő és kiútkereső Ady Endre címmel bemutatják azt a gazdagon illusztrált díszalbumot, mely az előbb említett gyűjteményből, az Országos Széchényi Könyvtár tulajdonában lévő páratlan, a maga egészében forrásértékkel bíró dokumentumkincset kíván a nagyközönség számára megmutatni. A még nem publikált dokumentumokat is tartalmazó kötet egy új aspektusból – Ady valós, fizikai utazásai, úton levései felől – közelít az életműhöz, továbbá megmutatja Ady belső kiútkereséseit, kételyeit, félelmeit is.
Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát. A Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadó V. emeleti kiállítótérben 17.30-kor népművészeti és iparművészeti kiállítás nyílik a jeles nap alkalmából „Himnusz – a magyar nép imái" címmel, melyet dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára nyit meg. A himnusz nem egy egyéni fohász, nem egy egyéni ima, hanem egy közösségi ének, ezért vetődött fel, hogy az egész köztestületi közösséget vonjuk be, vagyis az MMA Népművészeti Tagozatának valamennyi tagját, valamint az Akadémia népművészeti köztestületi tagjait is ebbe a kiállításba, melyen a művészek a kultúra napjára való emlékezés ihlette új alkotásaival találkozhatnak a tárlatlátogatók. 19 órától ugyancsak a Pesti Vigadóban, a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon kezdődik az MMA kultúra napi rendezvényének folytatása, a „Jövel, légy vélünk Úr Isten" című népzenei koncert neves fellépőkkel. A koncerten olyan himnuszok, egyházi énekek és népénekek szólalnak meg, amelyek kifejezik egy-egy közösség összetartó erejét, magyar nemzetünk önazonosságát.
A fenti programok mellett a szentendrei városházán 18 órakor sor kerül az MMA Építőművészeti Tagozat által kiírt SZENTENDRE – KULTÚRPART 2019 — kulturális és szabadidőközpont a Duna-korzón címmel meghirdetett építészeti ötletpályázat ünnepélyes eredményhirdetése és a pályaműveket bemutató kiállítás megnyitójára is.
2020년 1월 21일 (화)  |  magyar kultúra napja