Gyarmathy Tihamér (1915–2005) fotó: Lugosi Lugo László / MMA

Gyarmathy Tihamér műveiből nyílik kiállítás Pécsen

Idén lenne százéves Gyarmathy Tihamér, az MMA egyik alapítója, a köztestület posztumusz tiszteleti tagja. A Pécsett született, Kossuth-díjas festőművész életműve előtt tisztelegve időszaki kiállítás nyílik a Modern Magyar Képtárban (Pécs, Papnövelde u. 5.), illetve a Múzeum Galériában (Pécs, Káptalan u. 4.).
Gyarmathy Tihamér (Pécs, 1915. március 8. – Budapest, 2005. január 9.) a XX. századi magyar nonfiguratív festészet 1940-es években fellépő derékhadának egyik legfiatalabbja, majd az új évezredre már egyik utolsó élő klasszikusa.
Martyn Ferenccel együtt tagja volt az Európai Iskola néven 1945-ben szerveződő modern művészeti csoportosulásnak, alapítója az abból kivált Elvont Művészek Csoportjának, résztvevője a Réalités Nouvelles 1947-ben, Párizsban megrendezett első nemzetközi kiállításának.
Megingathatatlan következetességű művelője lett előbb az absztrakt szürrealizmusnak, majd a természettudományos világképre alapozott, de hagyományos festői értékek létrehozására törekvő elvont művészetnek.
Emiatt az ötvenes években belső emigrációba kényszerült, műszaki munkát vállalva, a nyilvánosságtól elzárva folytatta sokoldalú tevékenységét: a festés mellett fotogramokat, kísérleti filmet és fém plasztikákat is készített.
Az 1960-as évektől fokozatosan újra kiállítási lehetőségekhez jutott itthon és külföldön. Számos kiállítás és könyv mutatta be művészetét. Elnyerte a legmagasabb művészeti díjakat, 1990-ben Kossuth-díjat kapott. Alapító tagja volt a Magyar Művészeti Akadémiának, később a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia is tagjai közé választotta.
Művei a Magyar Nemzeti Galéria, a Fővárosi Képtár mellett többek közt a párizsi Centre Pompidou gyűjteményében is megtalálhatók. 1985-ben több mint 130 műből álló válogatott életmű-keresztmetszetet adományozott a Janus Pannonius Múzeumnak.
A Janus Pannonius Múzeum munkatársai ebből a Modern Magyar Képtárba került kollekcióból, valamint más közgyűjtemények és a legrangosabb magángyűjtemények anyagából állították össze Bemérve a mérhetetlen címmel megrendezett centenáriumi emlékkiállítást. A tárlat megnyitása 2015. október 2-án, 15 órakor lesz a Modern Magyar Képtár Papnövelde utca 5. szám alatti épületében.
A kiállítás két helyszínen lesz látogatható. Első fejezetét a Múzeum Galériában (Káptalan utca 4.), a másodikat a Modern Magyar Képtárban (Papnövelde u. 5.) tekinthetjük meg 2015. december 30-áig kedd és vasárnap között 10–18 óráig.

A centenáriumi Gyarmathy-kiállítás anyaga a tervek szerint 2016-ban a Pesti Vigadóban is bemutatásra kerül.
2015. október 2.  |  gyarmathy tihamér