Barabás Klára: A történelem körhintáján | Fábri 100

Egy termékeny életpálya számokban: 22 film, mintegy 60 színházi rendezés és díszletterv, 47 fennmaradt festmény, legalább 8 betiltott forgatókönyv – és 77 év.
2017. október 15-én lenne 100 éves Fábri Zoltán, a Körhinta, a Hannibál tanár úr, a Két félidő a pokolban, Az ötödik pecsét és sok más emlékezetes film rendezője. Filmjei az ember szabadságvágyáról, az erőszak elleni tiltakozás, a múlttal való szembenézés parancsáról szólnak. Ahogy ars poeticájában is megfogalmazta: „…annak érdekében próbálok filmeket csinálni, hogy az ember emberhez nem méltó megaláztatása, kiszolgáltatottsága ellen emeljek szót." Ezek az üzenetek ma is legalább annyira aktuálisak és érvényesek, mint a művek születése idején.
Fábri Zoltán a magyar és egyetemes filmművészet nagy formátumú alakja, legjobb alkotásai a huszadik század jelentős kordokumentumai. Napjainkra azonban mintha kissé feledésbe merült volna ez a páratlan életmű, de születése századik évfordulója kiváló alkalom arra, hogy mélységére és gazdagságára ismét rácsodálkozhasson az utókor.

Szerkesztette: Pintér Judit

MMA, 2017
ISBN 978-615-5464-82-9

keménytáblás, fűzött, 280 oldal, DVD-melléklettel

DVD-melléklet: 75 perc Fábri Zoltán filmrendezőről (MMA, 2014; rendező: Medgyesi Gabriella)
Ár: 4800 Ft

A könyv árusításban megvásárolható az Írók Boltjában (Budapest, Andrássy út 45.), valamint megrendelhető a bookline.hu-n.