« 戻る

Pro Cultura Hungarica-díjjal tüntették ki Sass Sylviát

Sass Sylviát október 23-án Pro Cultura Hungarica emlékplakettel tüntették ki a római Magyar Nagykövetségen.">
Esemény - helyszín kép
Esemény - nagy kép

Pro Cultura Hungarica-díjjal tüntették ki Sass Sylviát

A Liszt Ferenc-díjas magyar szopránt, Sass Sylviát október 23-án Pro Cultura Hungarica emlékplakettel tüntették ki a római Magyar Nagykövetségen.
Sass Sylvia tanulmányait a Zeneakadémián végezte Révhegyi Ferencné növendékeként. A Magyar Állami Operaház színpadán 1971-ben debütált Frasquita szerepében (Bizet: Carmen), 1972 és 1979 között az Operaház magánénekese volt. Pályája során számos díjjal és elismeréssel tüntették ki; a szófiai opera énekversenyen elnyerte Kodály Zoltánné különdíját, majd 1973-ban Violetta szerepével a Nemzetközi Operaverseny nagydíját. 
 
Az 1974/75-ös évadban énekelt a salzburgi Mozart-fesztiválon, majd 1975-ben Verdi Otellójának Desdemonájaként Glasgowban debütált. 1976-ban a londoni Royal Opera House-ban mutatkozott be Giselda szerepében Verdi A lombardok című operájában, majd 1977-ben a New York-i Metropolitan Operában is fellépett. Szerepelt továbbá Bécsben, Münchenben, Kölnben, Frankfurtban, Berlinben, Hamburgban, valamint Párizsban és az Aix-en-Provence-ben megrendezett operafesztiválon is. 1978-ban a milánói Teatro alla Scala operaházban debütált Puccini Manon Lescaut című operájának címszerepében. Számos televízió- és rádiófelvételben közreműködött.
 
Huszonnégy év színpadi karrierje alatt negyvenhét főszerepet énekelt. A Zeneművészeti Főiskolának 1996-tól 2000-ig volt tanára. Franciaországban telepedett le, ahol festészettel is foglalkozik. Gyakran tart mesterkurzusokat, koncerteken és gálaesteken továbbra is fellép. A világhírű operaénekesnő a Pro Cultura Hungarica emlékérmet és igazoló okiratot a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetéséért és terjesztéséért vehette át október 23-án Rómában, Balla János nagykövettől.