2020. október 22. | 18.00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék: Nagy János szobrászművész

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében (Sinkovits Imre Kamaraszínpad) ezúttal Nagy János szobrászművészről, az MMA rendes tagjáról készült portréfilmet lehet megtekinteni. A vetítést beszélgetés követi.

2020. október 13. | 19.30 – Fejes Krisztina zongoraestje

A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasait bemutató hangversenysorozat keretében Fejes Krisztina zongoraestje hallható a Pesti Vigadó dísztermében. Fejes Krisztina zongoraművész 2017–2018. évben elnyerte az MMA Fiatal művészek ösztöndíját.

2020. október 12. – Konferencia Zalaváry Lajos munkásságáról

Zalaváry Lajos építész, a reneszánsz ember címmel rendez konferenciát a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata, valamint a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ Zalaváry Lajos (1923–2018), az MMA néhai tagja munkásságáról a Pesti Vigadó Makovecz termében.

2020. október 8. | 19.30 – Déryné ifjasszony | a Déryné program előadása

A Déryné Program társulata szeptember 18-án mutatta be a Herczeg Ferenc Déryné ifjasszony című népszínművéből készült előadást Vidnyánszky Attila rendezésében. A produkció fővárosi bemutatója 2020. október 8-án lesz a Nemzeti Színházban.

2020. október 1. | 17.00 – A Harag György-emlékév vándorkiállítása

Harag György (1925–1985), a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori főrendezője, az erdélyi, a magyarországi és a román színházművészet és színháztörténet korszakos művésze tiszteletére szervez emlékévet a Magyar Művészeti Akadémia. Alakját az emlékévben vándorkiállítással, emlékkötettel, dokumentumfilmmel és diákszínjátszó-fesztivállal is tervezte megidézi az MMA. A programsorozat márciusban indult volna Gyulán, de a járvány miatt az eseményeket jelentősen át kellett szervezni. Így az utazó életmű-kiállítás ebben az évben csak három magyarországi helyszínen lesz látható, elsőként Gyulán.

2020. szeptember 30. | 17.30 – Dárday István és Szalai Györgyi 80

A rendezvény elmarad!
A Dárday–Szalai alkotópáros hosszú évtizedeken át forgatott játék- és dokumentumfilmjeit a magyarországi társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenység jellemzi. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel köszönti Dárday István Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőt, az MMA rendes tagját, valamint Szalai Györgyi Balázs Béla-díjas filmrendezőt, érdemes művészt, az MMA rendes tagját 80. születésnapjuk alkalmából.

2020. szeptember 25. | 19.30 – Farkas Ferenc-emlékhangverseny

A hangverseny elhalasztásra került! Egy későbbi időpontban lesz pótolva.
Farkas Ferenc
zeneszerzőre, a Magyar Művészeti Akadémia posztumusz tiszteleti tagjára emlékezünk. Az MMA Zeneművészeti Tagozatának hangversenye a Pesti Vigadó dísztermében.

2020. szeptember 25. | 17.00 – Turi Attiláról készült monográfia bemutatója

Épületbejárással egybekötve, a járványhelyzeti protokoll minden előírásának megfelelve mutatják be Budakeszin a Turi Attila építészről, az MMA Építőművészeti Tagozatának vezetőjéről készült könyvet.

2020. szeptember 23. – november 18. – Végh András 80

Végh András (1940–) festőművész kiállítása a Vigadó Galériában az MMA Képzőművészeti Tagozat szervezésében. Kurátor: M. Novák András képzőművész. A kiállítást Zalán Tibor költő nyitja meg szeptember 22-én.

2020. szeptember 22. | 17.00 – Hager Ritta kiállítása Esztergomban

Hager Ritta textilművész, a nemzet művésze Kegyelem című kiállítása október végéig látható az esztergomi Kákonyi Asztrik Kortárs Galériában.

„Műveinek metaforikus képi jelensége, elvonatkoztatott transzcendentális médiuma a sötétséget áttörő, a sötétségen átszüremlő, a sötétségből előderengő, a mű-közeget átitató fény, a felvillanó forrás, az éles sugár, az erőteljes nyaláb, a puha ragyogás, a mindent átható özön. A sejtelmességek és titokzatosságok eme kárpit-fényjelenségeit mélységesen mély csend övezi: az áhítat, a lélek, a meditáció, a megnyugvás csendje."  (Wehner Tibor)

2020. szeptember 19. | 19.00 – „Összemuzsikálni a nemzetet" | Halmos Béla-emlékkoncert

Idén június 4-én ünnepelte volna 74. születésnapját Halmos Béla, a táncházmozgalom egyik elindítója, első prímása, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja. Ebből az alkalomból a Hagyományok Házában – melynek maga Halmos Béla is éveken át munkatársa volt – hagyományteremtő céllal emlékkoncertet szerveznek.

2020. szeptember 18. | 19.00 – Rómeó és Júlia | bemutató a Pesti Magyar Színházban

Több mint fél év után William Shakespeare Rómeó és Júliájával nyit újra a Pesti Magyar Színház, a darabot szeptember 18-án mutatják be Eperjes Károly rendezésében.

2020. szeptember 18. – 2021. január 31. – „Mert nem lehet feledni…" | Emlékkiállítás a trianoni békediktátum 100. évfordulójára

A trianoni békediktátum 100. évfordulójáról megemlékező kortárs iparművészeti kiállítás a Pesti Vigadóban várja a látogatókat, ahol mintegy félszáz képző- és iparművész ebből az alkalomból készült alkotásait mutatja be.

2020. szeptember 18. | 18.00 – A Magdolna című játékfilm bemutatója

Az Uránia Nemzeti Filmszínház nagytermében mutatják be a Magdolna című játékfilmet, ami szeptember 17-től országszerte látható a mozikban, Budapesten az Uránia, a Puskin és a Tabán moziban. A film elkészítését a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

2020. szeptember 17. | 17.30 – Építészklub: Német András és Salamin Miklós

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata 2017-ben indította el klubestjeit az óbudai Makovecz Szalonban, ahol egy-egy akadémikus és/vagy köztestületi tag mutatja be épp futó munkáit, tervezési feladatait, az őket foglalkoztató építészeti (vagy egyáltalán nem építészeti) gondolatokat és érzéseket. A szeptemberi Építészklub építész-párosa Német András és Salamin Miklós köztestületi tagok.

2020. szeptember 16. – október 18. – Totem | Püspöky István (1950–2018) grafikus- és festőművész emlékkiállítása

A múlt század hetvenes éveinek első felében induló magyar grafikusművész-nemzedék egyik, a közelmúlt négy és fél évtizedének meghatározó jelentőségű életművét építő tagja volt Püspöky István. Ez a grafikus-festő az ún. valóság elemeit és alakjait emlékszerűen megragadó és megidéző művészi kifejezés azon alkotója volt, akinek lírai árnyaltságú, expresszív hevülettel interpretált, szürreális látomásokkal áthatott művei a szimbólumok, a metaforák és az allegóriák világába emelkednek és ezáltal e szférákba kalauzolják műveinek szemlélőit is.

2020. szeptember 16. | 18.00 – Hitel-est

Kiss Benedek költő, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja könyvét mutatják be a MOM Kulturális Központban.

2020. szeptember 15. – október 9. – Késői üzenet | Szabados Árpád kiállítása

Szabados Árpád (1944–2017) festő- és grafikusművész, az MMA néhai tagja kiállítása látható a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.

2020. szeptember 15. | 19:00 – Salome | operabemutató

A Magyar Állami Operaház évadát hivatalosan Richard Strauss Salome című operája nyitja Rátóti Zoltán rendezésében, Kocsár Balázs vezényletével szeptember 15-én az Erkel Színházban.

2020. szeptember 13. – Orosz István mozgó- és állóképei

Az Uránia Nemzeti Filmszínház szeptember 13-án, vasárnap szerzői nap keretében mutatja be a magyar képzőművészet és animáció jelentős alkotója, a nemzet művésze Orosz István munkáit.

// ]]>