Adáshiba Veszprémben

A Bódog-család legkisebb fiúk, Imrus tizennyolcadik születésnapját ünneplik. Összegyűlik a család, s közben folyamatosan nézik a tévét. Életüket egy dolog képes felkavarni: amikor albérlőjük elrontja a készüléket. – Szakonyi Károly Adáshiba című darabjának bemutatója december 14-én, pénteken este hét órakor lesz a Veszprémi Petőfi Színház nagyszínpadán. 

A főbb szerepekben Eperjes Károly, Esztergályos Cecília, Reviczky Gábor, Oberfrank Pál, Trokán Anna, Darabont Mikold, Chajnóczki Balázs látható. A rendező, Tordy Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész, a Nemzet Színésze, aki az 1980-as évek közepén rendezője, majd főrendezője volt a Veszprémi Petőfi Színháznak, így nyilatkozik a darabról: „Az Adáshiba első vidéki premierje Veszprémben volt 1970-ben. Most megint itt vagyunk egy remek csapattal, kitűnő kollégákkal, a darab ugyanaz, a mondanivaló semmit nem változott, sőt aktuálisabb, mint valaha. Úgy látszik, nem tanulunk a hibáinkból."

A művet 1970-ben a Pesti Színházban mutatták be, Várkonyi Zoltán rendezésében, a főszerepeket Páger Antal, Bulla Elma, Béres Ilona, Ernyei Béla és Halász Judit alakították. Azóta majdnem százszor mutatták be kis- és nagyvárosi színházakban, Magyarországon és külföldön, többek között Törökországban. „Amikor írtam a darabot, úgy képzeltem, hogy olyan a képernyő, mint a gyereknek a csörgő: rázzák előtte és akkor a gyerek nem sír. Ez a darab vígjáték, komédia. De keserű komédia." – mondja Szakonyi Károly Kossuth- és József Attila-díjas író, dramaturg, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Művét kétfelvonásos komédiának nevezi, a következő megjegyzéssel: „Történik napjainkban, sajnos."

2012/12/12  |  színházi előadás szakonyi károly