Akadémiai székfoglalók 2014. január 31.

A január 31-ei, negyedik alkalommal az érdeklődők Nagy ViktorSzűcs Endre és Zsuráfszky Zoltán székfoglalóit hallgathatják meg.
A rendezvény meghívóját ide kattintva tölthetik le. 

 
Nagy Viktor (Dombovár, 1954. január 25.) rendező
Nádasdy Kálmán-díj (2012)
Mindig szívesen visz színre meseszerű történteket, mert szerinte a közönség vágyik a mesére, a meseszerű történetekre, amelyek egészen más képet festenek köréjük, mint amivel a mindennapok valósága szembesít őket. Ugyanilyen erős a vágy bennük az őszinte érzelmekre, amelyek a dráma elmaradhatatlan jellemzői. A Madách Színházban 1981 és 1991 között megrendezte többek között Bertolt Brecht: A szecsuáni jólélek, William Shakespeare: Lear király és Németh László: Széchenyi című darabját. A Magyar Állami Operaház főrendezőjeként 1991-től 1993-ig, illetve rendezőjeként 1993 és 2007 között színpadra állította Puccini: Tosca, Offenbach: Orfeusz az alvilágban, Wagner: A Nibelung gyűrűje, A Rajna kincse, A Walkür, Siegfried, Az istenek alkonya, Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára, Verdi: Aida című művét. 2008-tól 2011-ig volt a Győri Nemzeti Színház igazgatója, 2011-től a színház rendezője. Emellett rendezett a Szegedi Nemzeti Színházban, a Pécsi Nemzeti Színházban és a Miskolci Nemzeti Színházban.
Székfoglaló előadásának címe: A magyar dalszínház
 
Szűcs Endre (Budapest, 1944. február 29.) építész
Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (2006)
Családi házait igyekezett hagyományőrző módon a hazai talajba gyökereztetni, segítségül hívva vagy a környezetre jellemző népi építészeti hagyományokat, vagy a világszínvonalú szecessziót vagy a kisvárosi eklektika megoldásait. A műemlék-helyreállításoknak és a meghatározó műemléki környezetben tervezett új épületeknek köszönheti azt az alázatot, amely visszatartja a high-tech megoldásoktól.
Jelentősebb tervezési munkái a Parlament miniszterelnöki irodájának belsőépítészeti tervezése (1994),  Budapesten, a Rózsák terén, a Szent Erzsébet templom belső helyreállítása és neogótikus ablakainak helyreállítása (1994), a Központi Papnevelő Intézet helyreállítása (1996–97), Sopronban a Fő tér és a környező utcák rekonstrukciója (2006 )
Székfoglaló előadásának címe: A népi építészet, mint népművészet megmentése, és továbbélésének lehetőségei a Balaton-felvidéken és a Gyimesekben

Zsuráfszky Zoltán (Szikszó, 1956. szeptember 30.) táncművész, koreográfus
Díjak: Harangozó Gyula-díj (1989), Érdemes Művész (2002), Kiváló Művész (2010), Kossuth-díj (2013)
Alkotói munkájának, valamint színpadi feldolgozásainak alapja és anyanyelve az autentikus, tradicionális néptánc- és népzenei kultúra. A Budapest Táncegyüttes művészeti vezetőjeként és egyben igazgatójaként eltöltött csaknem tíz évet követően előbb a Honvéd Táncszínház művészeti vezetője, majd az egész Honvéd Együttes művészeti vezetője lett. A Szegedi Szabadtéri Játékok több alkalommal bemutatta rendezéseit, a Sámántáncot (1996), a Boldogasszony vendégséget (2005) Benyovszky című táncjátékot (2008), valamint a Dózsa c. táncprodukciót (2010). 2013-ban a 30 éves jubileumát ünneplő „István a király" rockopera kolozsvári bemutatójának rendező-koreográfusa volt.
Székfoglaló előadásának címe: Az MTA Zenetudományi Intézet Népzene- és Néptánc Osztályának Filmarchívumában dokumentált táncgyűjtések színpadra állításának művészi és koreográfusi kérdései
 
2014/01/21