Akadémiai székfoglalók 2014. január 24.

A január 24-ei, harmadik alkalommal az érdeklődők Szecsődi FerencKollár Éva és Kovács Péter székfoglalóit hallgathatják meg. 
A rendezvény meghívóját
ide kattintva tölthetik le.

Szecsődi Ferenc (Budapest, 1954. június 14.) hegedűművész
Díjak: Akadémiai nagydíj (1977), Az év előadóművésze (1992), Liszt Ferenc-díj (1993), Weiner Leó-díj (1996), Érdemes Művész (2009)
Nem­zet­kö­zi­leg el­is­mert szó­lis­ta, tanár. ­Előadóművészként bejárta a világot, repertoárja széleskörű, különböző korszakokra bontott. Fiatal hegedűsként főleg a bravúrdarabokat kedvelte. Később felfedezték maguknak a kortárs zeneszerzők, és sorra ajánlották számára versenyműveiket, kamaradarabjaikat. Lemezkiadványai közül a magyar hegedűirodalom klasszikus vonulata a jelentős. 1987-ben, Hubay Jenő halálának 50. évfordulóján, emlékhangversenyt adott tiszteletére. A rendszerváltozás után nyílott mód a Hungaroton Classic megbízásából Kassai István zongoraművész közreműködésével felvenni és megjelentetni a 13 CD-ből álló összes hegedű – zongora darabját. 1977 óta ta­nít Sze­ge­den a Zeneművészeti Karon. 2000-ben ha­bi­li­tált egye­te­mi ta­ná­ri cím­mel is­mer­ték el ze­ne­pe­da­gó­gi­ai mun­ká­ját.
Székfoglaló előadásának címe: A világhírű Hubay hegedűiskola titka
 
Kollár Éva (1945. október 17.) karnagy
Díjak: Liszt Ferenc-díj (1994), Artisjus-díj (2008)
A Budapesti Monteverdi Kórus alapítója (1972). Együttesével 42 év óta sok rangos díjat nyert nemzetközi versenyeken. A kórus a Nemzetközi Monteverdi Fesztivál alapítója és szervezője. Számos magyar és külföldi zeneszerző művének ősbemutatója fűződik a kórus nevéhez. Az együttes neves művészekkel együtt hangversenyezett itthon és Európa-szerte (Pierre Cao, Simon Carrington, José Cura, Czifra János, Max Frey, Roy Wales). A kórus muzsikáját 12 CD-felvétel, a Magyar és a Dél-Német Rádió, a BBC, valamint a Magyar Televízió rögzítette.
Kétkötetes antológiát szerkesztett a XX. századi magyar kórusművekből Zengő csudaerdő és Virág és pillangó címmel. A Magyar Kórusmuzsika Évszázadai címmel CD-antológiát jelentetett meg 2003-ban.
Székfoglaló előadásának címe: A zene nyelve – a nyelv zenéje 
 
Kovács Péter (Budapest, 1943. június 15.) festő- és grafikusművész
Díjak: Munkácsy-díj (1985), Kiváló Művész (2000), Kossuth-díj (2008)
1970 óta rendszeresen részt vesz mind hazai, mind külföldi csoportos kiállításokon (Műcsarnok, Magyar Nemzeti Galéria, Miskolc, Bécs, Párizs, München, Berlin), s sok-sok egyéni tárlaton (Szombathely, Budapest, Basel, München, Stuttgart, Frankfurt, stb.) mutatta be munkáit. Alkotásainak fókuszában az emberalak, az emberi test áll, amelyet a gesztusfestés eszközeivel, festészeti és grafikai eszközöket egyszerre alkalmazó, a szín és a vonal együttes kifejező erejére alapozott, expresszív hangvételű kompozíciókban jelenít meg. A test ábrázolása nála tértől, időtől független, annak esendőségét, kiszolgáltatottságát, fájdalmait jelzi és a lélek szorongásait, feszültségeit, stresszeit. Könyvillusztrátori tevékenysége (közel harminc gyermekkönyvben és több felnőtteknek szóló kiadványban) szintén jelentős. Ezek a grafikák az emberi lét alapkérdéseire választ kereső, tragikus életérzéseket tolmácsoló művek ellenpontjaiként születnek meg.
Székfoglaló előadásának címe: Rajz?
 
2014/01/16