Katona30

Katona30 – Emlékképek címmel 2013. február 13-tól látható a tavaly elhunyt kiváló színházi fotós, Koncz Zsuzsa képeiből, valamint a Katona József Színház három évtizedének színpadi rekvizitumaiból, emlékezetes kelléktárgyaiból és jelmezeiből álló kiállítás a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

A  megnyitón Nagy Bálint, a FUGA vezetője a két intézmény baráti kapcsolatára utalva reményét fejezte ki, hogy a központ harmincadik születésnapját az akkor ötvenhét esztendős Katona József Színházban rendezhetik majd meg. Koltai Tamás színikritikus, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára Koncz Zsuzsa fotóira reflektálva tette fel a kérdést: „Meddig él a színész? Addig él, amíg van egy néző, aki őt élőben látta, vagy ameddig színpadra tud menni, vagy pedig – ez Zsámbéki Gábor tragikus következtetése – ameddig be akar menni a színházába?" Szakács Györgyi ruhái úgy műalkotások, mondta, hogy közben – jó értelemben véve – teljesen hétköznapi módon hordhatók. Mint ahogyan a színházban is a képzeletét kell működtetnie, itt is az a dolga a látogatónak, hogy bele tudja képzelni a színészt a jelmezekbe. „Ebben a pillanatban a ruha megelevenedik, és felveszi azt az alakját, amiben a színház lényege, a színész és a színész teste megjelenik." Máté Gábor igazgató a Katona különleges „munkaeszközéről", a tárlaton szereplő próbaingről mesélt: ezt a Zsámbéki Gábor által kialakított szellemiségnek köszönhetik, mi szerint, ha a színész bemegy a színházba, mindig „átvedlik". 

A kiállítás záróakkordja március 23-án este 6 órától egy árverés lesz, ahol a látogatók a kiállított tárgyakra licitálhatnak, és a Katona 30 éves történetét meghatározó tárgyi emlékek tulajdonosai lehetnek. Az aukcióból befolyó teljes összeget a Katona ifjúsági színházpedagógiai programjának támogatására fordítják.

A tárlat kurátora B. Nagy Anikó művészettörténész.
Helyszín: FUGA – Budapesti Építészeti Központ, V. kerület, Petőfi Sándor u. 5. (a Katonával szemben)
Nyitva: február 14. – március 23.,10–21 óráig. A nyitva tartás a FUGA rendezvényeihez igazodva változhat.

 

2013/02/14  |  katona józsef színház