Kóka Rozália - fotó: Magyar Hírlap / Balogh Dávid

Egy bukovinai székely mesemondó évtizedei

Kóka Rozáliával beszélgettek a Művész Páholyban

Kóka Rozália Magyar Örökség-díjas mesemondó, népdalénekes, népdalkörvezető, újságíró, az MMA rendes tagja, akinek fontos szerepe van abban, hogy a bukovinai székelyeket manapság mesemondóikról, népdalaikról, táncaikról és nagyszerű népdalköreikről ismerik Magyarországon. Díjnyertes néprajzi gyűjtéseiről, nagy sikerű estjeiről, több kiadást megélt könyveiről beszélgetett Varga Klárával.
2024/06/12

Egy életen át a közösségekért

Vattay Dénes népművelő kapta a Kováts Flórián Emlékérmet

Nem tartja romantikusnak, hogy a Fasori Evangélikus Gimnáziumból haza kellett térnie Zalaszentgrótra, hiszen „csak" annyi oka volt, hogy az intézményt erőszakkal bezárták. Egész pályája, élete a közösségszervezés körül telt. Alapítója, építője a zalaszentgróti művelődési háznak, s megalkuvás nélkül vezette azt 1993-ig. Vattay Dénes 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia Kováts Flórián Emlékérmét vehette át. Egyike azoknak, akik még ismerték s együtt is dolgoztak a köztestület egykori, első titkárával. 

2024/06/21

Rangjára emelni a művészetet

Átadták a Magyar Művészetért Díjat és társdíjait

Június 13-án a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központban adták át a Magyar Művészetért Díjat és további elismeréseket. A díjat mások mellett Rátóti Zoltán, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) alelnöke vehette át a magyar színjátszásban nyújtott kiemelkedő szerepéért. A gálán Ex Libris Díjat kapott Jánosi András népzenész, az MMA rendes tagja és együttese, a Hungaricus. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Richly Gábor, az MMA főtitkára is.

2024/06/14

A Kunság élő pásztorművészete

Már csak június 14-ig látogatható a kiállítás

Cifraszűr, juhászkampók, bicskák, pitykegombok. Évtizedekkel ezelőtt még meghatározó volt a jelenlétük a Kunság juhászai, pásztorai életében, most rendhagyó kiállítással mutatja be ezeket az MMA Népművészeti Tagozata. A tárlat, amely az Óbudai Népzenei Iskolában tekinthető meg – ahogyan a tanév is –, hamarosan zár. A Folkról folkra elnevezésű rendezvénysorozat második állomásának áprilisi megnyitóján ifj. Szerényi Béla, az MMA művészeti ösztöndíjasa beszélgetett kunsági hagyományról, mai elképzelésekről társaival, ifj. Vajda László díszműkováccsal és Kovács Levente aranyművessel. 

2024/06/05

Összejártuk az egész világot

Stoller Antalt köszöntötték 80. születésnapja alkalmából

Az MMA Népművészeti Tagozata tavasszal Folkról folkra elnevezéssel indított programsorozatot az Óbudai Népzenei Iskolában. Harmadik alkalommal Jobbágytelke került középpontba, s annak kiváló ismerői: a születésnapját május 28-án ünneplő Stoller Antal „Huba" és mestere, Novák Ferenc „Tata" történetei tették a péntek délutánt-estét igazán ünnepivé. Az anekdoták szüneteiben, azok illusztrálásaként az iskola tanárai és diákjai néptánc- illetve énekműsora tette emlékezetessé a találkozást. Az est rövidített, szerkesztett változatával köszöntjük Stoller Antalt 80. születésnapja alkalmából.

2024/05/28

Sebestyén Márta és a Bokros trió ünnepi koncertje Szentesen

„Áldott, szép pünkösdnek gyönyörű ideje…"

Május 18-án, szombaton, a szentesi Hangversenyközpontban Andrejszki Judit Liszt-díjas előadóművésszel közösen lépett fel Sebestyén Márta, az MMA rendes tagja. A művésznő éppen ötven éve kapta élete első elismerését, a Népművészet Ifjú Mestere díjat és huszonöt éve annak, hogy átvette a Kossuth-díjat. Ötven éves pályafutása alkalmából idén áprilisban a népzene és néptánc szakma a Táncház Díjjal tüntette ki.

2024/05/23
最後の