Nyitottan – magyar iparművészeti és formatervezési kiállítás nyílt Helsinkiben

2022. augusztus 18-án megnyílt a Helsinki Liszt Intézetben a Magyar Művészeti Akadémiával együttműködésben megvalósított csoportos, iparművészeti és formatervezési kiállítás, amelyen kilenc MMA-ösztöndíjas alkotása is megtekinthető. A „Nyitottan/With an Open Mind" címet viselő tárlaton részt vevő művészek munkái a formatervezés és az iparművészet különböző területeit képviselik.  A 90 alkotás között láthatók üvegtextilminták, régi filmnegatívokból szőtt, illetve hagyományos hímzésmotívumok ihlette installációk, különleges ékszerek, porcelán- és ötvösmunkák, valamint képregény és művészi grafika is. 
2022/08/19

Egy időben, egy helyen

Közös tér"-ben az iparművészet

Az ipar- és tervezőművészet kapcsán folytonosan felmerülő talány, hogy „termékei" a kényelmünket és esztétikai elvárásunkat, igényünket kielégítő tárgyak csupán, avagy alkalmanként, esetleg inkább műtárgy számba veendők. Miként az is, hogy a funkcióhoz hogyan illeszkedik az esztétika, vagy még messzebb tekintve: az esztétikának léteznek-e funkcionális jellemzői? Egyáltalán: az esztétikum és a funkció milyen viszonyt, összefüggésrendszert alkotnak egymással. E minden korszakban felvetődő kérdésekre, ha nem is teljes körű, de részleges válaszlehetőségeket nyújthatnak a ciklikusan megjelenő tárlatok.

2022/08/09

MMA-ösztöndíjasok alkotásai mutatkoznak be a Helsinki Design Héten

A Helsinki Liszt Intézetben kilenc, tavaly végzett MMA-ösztöndíjas alkotása is megtekinthető lesz azon az iparművészeti és formatervezői tárlaton, amelyet 2022. augusztus 18. és szeptember 30. között rendeznek meg. A tárlat kapcsolódik a szeptember 1-én induló Helsinki Design Week elnevezésű nemzetközi rendezvénysorozathoz is. Az intézetben az összesen 90 műtárgyat bemutató kiállítás megnyitóján köszöntőt mond Richly Gábor, az MMA főtitkára. Szenes István belsőépítész, az ösztöndíjasok szekcióvezetője szeptember 8-án tárlatvezetést tart a látogatóknak, amelyen részt vesz hat művészeti ösztöndíjasunk is.    

2022/08/03

Meteoritok és egyéb költemények

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler 80 címmel nyílt jubileumi kiállítás Geszler Mária Garzuly keramikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, valamint nyolc iparművész munkáiból május 17-én a Vigadó Galéria földszinti kiállítóterében. Geszler Mária elképzelése, hogy a kultúra egy folytonosan, önmagába visszaforduló folyamat, a művészetben nincs evolúció, korok változnak, a történelem kereke forog, de az emberi érzések, sorsok, gondolatok örök érvényűek. Tárlatára nyolc fiatalabb kollégát – Fusz György, Strohner Márton, Szabó Ádám Csaba, Kungl György, Kontor Enikő, Dobány Sándor, Karsai Zsófia, Kemény Péter keramikus művészeket – hívott meg vendégül, hogy együtt ünnepeljenek.

2022/05/18

A világ szépségébe vetett hit

A felújított zalaegerszegi Göcseji Múzeum négy állandó kiállítással kezdte meg a 2022. tavaszi időszakot, köztük a településhez kötődő Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia néhai elnöke, néhai nemzet művésze alkotásait bemutató kiállítással és Németh János keramikusművész, az MMA rendes tagja állandó tárlatával. Az elhivatottság mozaikjai című emlékkiállítás elsősorban Fekete György gondolkodásába enged bepillantást, néhány jellegzetes terve és famozaikjai segítségével, Az agyag életre álmodója című tárlat pedig Németh János kerámiaszobrait, reliefjeit és műveinek jellegzetes zalai formavilágát idézi elénk.

2022/05/16

Ösztöndíjasok kiállításai

Május 8-ig látogatható a Pesti Vigadó 6. emeleti kiállítótermeiben Departure, valamint Stimulus címmel az a két művészeti „testvérkiállítás", ahol az MMA korábbi ösztöndíjasainak, képzőművészek és iparművészek alkotásai tekinthetők meg. A tárlatok hagyományt kívánnak teremteni azzal, hogy a Magyar Művészeti Akadémia – a hazai művészeti életbe egyre jobban beágyazodó – ösztöndíjprogramjának végzős mentoráltjainak nyújt lehetőséget, hogy számot adjanak hároméves művészeti tevékenységükről és a közvélemény előtt is felmutassák annak „gyümölcseit". A kiállítások vegyes és izgalmas képet mutatnak, ez egyben azt is jelenti, hogy az alkotások, festmények, installációk, szobrok, illetve design tárgyak között nézelődve minden látogató találhat olyan művet, amely megszólítja.

2022/04/27
最後の