Fotó: lakiteleknepfoiskola.hu

Zsigmond Dezső filmje kapta a Lakiteleki Filmszemle fődíját

Zsigmond Dezső filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja A kolompok nyelvén - Gyékénykoporsó című filmje kapta meg a XXII. Lakiteleki Filmszemle fődíját, amelyet 2023. november 17-én adtak át a Hungarikum Ligetben. A zsűri elnöke Buglya Sándor filmrendező, az MMA elnökségi tagja volt. A Magyar Művészeti Akadémia 500 ezer forintos különdíját a Kerelőszentpáli Hallerek című filmért a csabdi Major Anita kapta.
2023/11/22

Egy fiatal művész útkeresésétől a hollywoodi hírességek sétányáig – könyv Csupó Gábor életútjáról

Csupó Gábor világhírű animációs filmes kalandokkal és kihívásokkal teli életútjáról szól A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című életrajzi kötet, melyet szeptember 27-én, Csupó Gábor 70. születésnapja alkalmából mutattak be a könyv kiadói, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI), a FilmHungary és az eseménynek otthont adó Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös szervezésében. A kiadvány a FilmHungary Magyarok Hollywoodban című sorozat részeként jelent meg.

2022/09/27

Tamási Áronra emlékezett az MMA Irodalmi Tagozata Lakiteleken

Szeptember 26-án a Magyar Művészeti Akadémia és a Népfőiskola Alapítvány szervezésében, Tamási Áron születésének 125. évfordulója alkalmából emlékülést tartottak a lakiteleki Hungarikum Ligetben. Ezt megelőzően a békéscsabai Jókai Színház Tamási Áron: Vitéz lélek című művét adta elő a lakiteleki Petőfi Sándor Művelődési Házban. A programok sorozata ezzel még nem ért véget: az MMA Irodalmi Tagozata október elején Farkaslakán tart "Tamási-napokat", zárul az esszé- és novellaíró pályázat, és a hamarosan kezdődő budapesti könyvfesztiválon már kapható lesz az Ábel-trilógia szeptemberben megjelent díszkiadása.

2022/09/26

Vidéki Akadémiai Napok Szombathelyen

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata 2022. szeptember 16. és 18. között Szombathelyre látogatott a Vidéki Akadémiai Napok programsorozat keretében. Ezen alkalmak lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy adott megyében, régióban élők megismerjék közelebbről az MMA tevékenységét és tagjait, valamint elősegítik azt, hogy az akadémikusok aktív szakmai kapcsolatokat alakíthassanak ki a helyi művészekkel. A jelenlegi programot fotókiállítás-megnyitó, zártkörű filmbemutató, kihelyezett tagozati ülés, múzeumlátogatások és irodalmi szemelvényekkel színesített borkóstoló tették teljessé.

2022/09/19

Jankovics Marcell-kiállítás Varsóban

Jankovics Marcellre emlékező kiállítás nyílt 2022. szeptember 15-én Varsóban, ahol a megnyitón lengyelországi bemutatóként levetítették a tavaly elhunyt filmrendező, művelődéstörténész, illusztrátor, néhai nemzet művésze, az MMA néhai tiszteletbeli elnöke Az ember tragédiája című animációját is. A varsói magyar nagykövetség, a varsói Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ, valamint a lengyel főváros önkormányzata támogatásával szervezett kiállítás október 30-ig tekinthető meg.

2022/09/16

Elhunyt Gyarmathy Lívia filmrendező

Kilencvenéves korában elhunyt Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes és kiváló művész, a magyar mozgókép mestere. A Recsk 1950–53 és az Ismeri a szandi mandit? című alkotásait a Magyar Művészeti Akadémia beválogatta a huszadik század legmaradandóbb, legemlékezetesebb magyar nagyjátékfilmjeit felvonultató 53 magyar film közé. Dokumentumfilmjeiben majdhogynem minden naturalizmust száműzött, és elmosta a határt játékfilm és dokumentumfilm között.

2022/05/26
最初へ 最後の