Metamorfózis a Műcsarnokban

Metamorphosis – Sebastião Salgado, Olga Tobreluts és Jozef Suchoža kiállítása az átalakulást, az átváltozás témáját járja körül. Az egy időben látható tárlatok szeptember 6. és november 12. között tekinthetőek meg a Műcsarnokban, az MMA intézményében. Salgado fekete-fehér művészete, a Genezis tárlat sok országot bejárt vallomás. Olga Tobreluts az ókori isteni mitológiák által közvetített kozmikus átváltozások emberléptékű meséinek képi őrzője. Jozef Suchoža téralkotó művészete mindannyiunk elemi élményét, élet-halál tapasztalását változtatja át leheletfinom plasztikai tánccá.
Sebastião Salgado brazil fotográfus korábbi számos nagy projektje után 2004 és 2011 között a Föld távoli tájain tett harminc hosszú utazás során feltérképezte a „teremtés idejét". A Genesis projekt 245 nagyméretű fekete-fehér fotója látható most. A kiállítás öt egységre tagolódik: Déli félteke; Természeti szentélyek; Afrika; Északi terek; Amazónia és Pantanal. Salgado fekete-fehér művészete páratlanul erős újjászületés mágiát valósít meg, a Genezis tárlat sok országot bejárt vallomás. 
Monumentális sorozata a modern társadalom hatásaitól még mentes hegyek, sivatagok, óceánok, állatok és népek, a még érintetlen tájak és élővilág felfedezését célul kitűző nyolcéves expedíció eredményeiről számol be.
Olga Tobreluts az ókori isteni mitológiák által közvetített kozmikus átváltozások emberléptékű meséinek orosz képi őrzője, aki a festészetben fordult vissza az ősi tudáshoz. Pétervári újakadémiai csapata forradalmi tettként emelte vissza a művészet látókörébe e mesterség témáit és kézműves tradícióit. Tobreluts művészete a kultúra régi-új értékeit nagyvonalúan tudja ötvözni a friss képalkotó technikák eszközeivel.
Hat nő című önarckép-sorozatában maga bújik mitológiai szereplők bőrébe, a Modellek sorozat képein pedig antik istenszobrokat alakít kortárs fiatalokká. Éles kritika fogalmazódik meg az Amerikai katona Irakban címmel az amerikai-brit intervenció elleni tiltakozásként festett munkáján, a Tarquinius és Lucretia címet viselő sorozat pedig az antik erőszak-történetet a mába helyezve gondolja újra a férfi és a nő szerepeit.
Jozef Suchoža szlovák képzőművész, az új évezred fiatal szobrászgenerációjához tartozik. Művészetének egyik jellegzetes iránya a neokonceptualizmus átértelmezése, illetve kiterjesztése az objektek és installációk változatos, tágan értelmezett megjelenési formáira. Téralkotó művészete mindannyiunk elemi élményét, élet-halál tapasztalását változtatja át leheletfinom plasztikai tánccá. Tereiben az emelkedett ősi rítusok és szimbólumaik élednek kortárs kultusszá. Munkáiban fontos szerepet kap a fény pulzálása, a levegő áramlása és a tükröződések.
 
A Műcsarnok Metamorphosis című, lazán kapcsolódó hármas tárlata a bizonyítéka annak, hogy a művészet ma is kínál tisztánlátókat, akik még képesek kapcsolódni a tágabb szellemi dimenziókhoz. A vizuális művészetek univerzális nyelve ma ugyanúgy, mint évezredek óta, alkalmas a transzcendens átváltozások közvetítésére: képekben szólítja meg a keresőt.

További információ a Műcsarnok honlapján érhető el.
2017/09/06  |  kiállítás műcsarnok