Időpont: 2014. 08. 23.
Helyszín: Budapest, Szent István Bazilika, Lovagterem

Ybl szakrális épületei

Az Ybl Miklós születésének kétszázadik évfordulója alkalmából rendezett emlékév keretein belül – augusztus 23-án kiállítás nyílik Ybl szakrális épületei címmel a Szent István Bazilikában. A tárlatot Dávid Katalin művészettörténész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja nyitja meg.
„Áll a templom, áll a mindenség modellje"
Pilinszky János

Ybl a Fóti templom együttest egész fiatalon, 31 évesen alkotta. A Szent István Bazilika építésénél halála napjáig ellátta a művezetői feladatokat. A kiállításon, a Bazilika Lovagtermében, az 1845 -től az 1891-ben bekövetkezett haláláig megvalósult, a történelmi Magyarországon Nagycenktől Széphalomig, Kaplonytól Ercsiig található, ismert és a nagyközönség által kevésbé ismert kápolnákat és templomokat, mauzóleumokat és síremlékeket tárják az érdeklődők elé, ismertetőszöveggel ellátott tablókon.

„Ybl épületei honosították meg Magyarországon a romantikát, ezzel európai mércével mérve is korszerűvé téve a hazai építészetet. A Fóti templommal Ybl azonban ennél is tovább jut: a romantika itt már a kortársakat megelőző, „érlelt", kiforrott formában jelentkezik. Neoreneszánsz szellemiségű művei szintén egyedülállóak, hiszen nem egy adott iskolát vagy szakaszt emelt ki a reneszánszból, és értelmezte újra, hanem megragadta a korszak minden értékét, és egyben nyújtotta át a 19. századnak" – mondja Dávid Katalin, aki a kiállítást megnyitó beszédében a nagyhatású építész munkásságának szakrális vonatkozásairól beszél majd.

A művészettörténész szerint, bár a kiállítás Ybl egyházi épületeire koncentrál, a szakralitás – a teljes életművet tekintve – nem kizárólag ezeknél érhető tetten. „A szentség Ybl minden ötletében benne van, mégpedig a szépség iránti igény és elkötelezettség révén. Az épületei soha nem csak egy funkció betöltése érdekében születtek meg; a gyakorlati célok mellett képviselték a szépség lelkületét is, s ez által a szakralitás hordozóivá váltak." 

A rendezvény meghívóját ide kattintva érhetik el. 

 
2014/08/21