Szabad•kézzel

Finta József építész rajzaiból nyílt kiállítás Szabad•kézzel címmel a Vigadó Galériában. Az utazási emlékeket és a budapesti terveket, épületvázlatokat felvonultató tárlat szeptember 27. és november 9. között látogatható. A kiállításhoz az MMA katalógust jelentetett meg.
Finta József Kossuth-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia tagja szeptember 26. óta látogatható tárlatán szabadkézi rajzait mutatja be a Vigadó Galériában. A kiállítótér felső szintjén egy kétszáz útirajzból álló, negyventablós válogatás látható, és az alsó szinten sem mérnöki vagy számítógépes grafikákat, hanem szabadkézi építészeti grafikákat, budapesti tervrajzokat, vázlatokat talál a látogató. Az útirajzok az építész szülőhelyét, Erdélyt, valamint utazásainak helyszíneit – a görög szigeteket, Szicíliát, Spanyolországot, Franciaországot, Hollandiát, Németországot –, kedvenc városait, Velencét, Rómát, Párizst örökítik meg.

„Hiába gondolkodom azon, hogy mi köti össze szerves egységbe e kiállítás két részét – két termét – két szintjét, s nem találok más kapcsot ehhez az együttes létezéshez, csak magamat, no meg a szabadkézi rajz technikáját. […] Ha fél századdal ezelőtti rajzaimat mustrálom, szomorúan látom, hogy szabadabbak, lebegőbbek voltak, mint a maiak, a grafikus akkor még másként rajzolt, mint az építész. Ötven év összegyúrta, egybe terelte két énemet. Nem tagadható hát, hogy útirajzaimat is a bennem otthonra lelt építész cselekszi – még a kiskapusi, középlaki patakok partján kapaszkodó, pusztuló öreg fűzfák gyökérzetét is." – írja a tárlat most megjelenő katalógusához készült vallomásában az építész.

Interjú Finta Józseffel a kiállításról a Pesti Estben.A Magyar Művészeti Akadémia
tisztelettel meghívja Önt és kísérőjét
FINTA JÓZSEF Kossuth-díjas építész
kiállításának megnyitójára

helyszín:
Vigadó Galéria (1051 Budapest, Vigadó tér 2.)
időpont:
2014. szeptember 26. (péntek) 18 óra

köszöntőt mond:
professor emeritus Fekete György, az MMA elnöke
a kiállítást megnyitja:
professor emeritus Ferencz István, Kossuth-díjas építész
közreműködik:
Sebestyén Márta, Kossuth-díjas népdalénekes
kurátor:
Mendelényi Zoárdné Tünde
A kiállítás 2014. szeptember 27-től
2014. november 9-ig látogatható.
2014/09/22  |  kiállítás finta józsef