Magyar pavilon a Velencei Biennálén

Magyar üzenet Velencébe: az építés közösségteremtő

Jakab Csaba és Márton László Attila az Építés című pályaműve képviselheti Magyarországot a jövő évi velencei építészeti biennálén. A rangos művészeti eseményen látható lesz a Kunkovács László Ősépítmények című fotómunkáiból összeállított kiállítás is.
A magyar részvételért felelős nemzeti biztos, Gulyás Gábor tájékoztatása szerint rekordszámú, húsz pályamű érkezett a 2014. évi Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar pavilonjában rendezendő kiállítás megvalósítására kiírt pályázatra.
A nemzeti biztos – a nyolcfős bírálóbizottság konszenzusos javaslata alapján – hétfőn Jakab Csabát és Márton László Attilát kérte fel arra, hogy 2014-ben a velencei magyar pavilonban megvalósítsák az Építés – Az építés folyamata, ember- és közösségformáló ereje, hatása az épített környezetre című pályaművüket.
A bírálóbizottság indoklása szerint az Építés című projektterv szerves folytatása a velencei magyar pavilon előző két építészeti kiállításának: 2010-ben a tervezés, 2012-ben a modellezés volt a tárlat témája.
A 2014-ben tervezett kiállítás szándéka szerint az építés folyamatát, annak ember- és közösségformáló erejét mutatja be. A zsűri nagyra értékelte, hogy ehhez a pályázók az úgynevezett Kárpát-medencei modellt választották, amelynek szélesebb körű, nemzetközi megismertetése különösképpen indokolt – olvasható a pályázati eredmény indoklásában.
A tervezett kiállítás alapja az 1981-ben indult Visegrádi építésztáborok története, melyekhez több építészgeneráció tevékenysége is szervesen kapcsolódik. De helyet kap a tárlaton – mások mellett – a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem építőtábora, a Sztánai Műhely (Kertészeti Egyetem), a győri Széchenyi István Egyetem épülettervezési tanszéke és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Össztűz projektje is.
Az egyik teremben Kunkovács László Ősépítmények című fotómunkáiból is látható lesz válogatás, az építőkalákák pedig nemcsak fotókon, filmeken jelennek meg, hanem a látogatókat bevonó alkalmi csoportként. A kiállítás ideje alatt zajló velencei kétkezi építkezés terveit – a két évvel ezelőtti biennálés projekt szereplőihez hasonlóan – pályázaton választják ki a kurátorok, a kalákában folyó építésbe pedig bármelyik látogató szabadon bekapcsolódhat. Mindez közelebb hozza egymáshoz az eltérő kultúrákból érkező, különböző szakmai ismeretekkel és tudással rendelkező embereket.
A bírálóbizottság munkájában Gulyás Gábor mellett Boros Géza művészettörténész, a szaktárca művészeti főosztályának helyettes vezetője, Ferencz István Kossuth-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia építőművészeti tagozatának vezetője, Finta József Kossuth-díjas építész, az MMA és az MTA rendes tagja, Markó Balázs építész, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának intézetvezetője, Nagy Tamás Ybl-díjas építész, Pásztor Erika Katalina építész, médiaművész, az Építészfórum megbízott főszerkesztője, valamint Sáros László György Ybl-díjas építész, az MMA tagja, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke vett részt.
A 14. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás főkurátora Rem Koolhaas lesz, a holland építész a jövő évi biennálénak a Fundamentals (Alapelemek) címet választotta. Koolhaas szándékai szerint a negyven ország részvételével meghirdetett kiállítás nem az építészekről, hanem az építészetről fog szólni, annak elementáris alkotóelemeit a középpontba állítva.
A magyar kiállítás előkészítéséhez, lebonyolításához és promóciójához szükséges anyagi forrást az előző évek gyakorlatához hasonlóan az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja. A kiírás szerint a kiállítás megépítésének és a kapcsolódó katalógusnak az együttes költségkerete nem lehet több húszmillió forintnál.
A húsz pályázat megtekinthető itt.
(Forrás: mno.hu)
2014/01/02