Forrás: MTVA - M5 Híradó

Pécsi Györgyi kapta az idei Tamási Áron-díjat

A Tamási Áron Közalapítvány 1992 óta díjazza a nagy író szellemiségében alkotókat. A díjat idén először Budapest helyett a legnagyobb székely író szülőfalujában, Farkaslakán adták át, ezúttal Pécsi Györgyi irodalomtörténésznek, az MMA levelező tagjának, az MMA Kiadó ügyvezetőjének. „Hogyha van Magyarországon, és egyáltalán a magyar nyelvterületen irodalomtörténész, kritikus, aki a valamikor nemzetiséginek nevezett irodalmaknak az ismerője, értője, bírálója és méltatója, akkor azok közül az első helyen van Pécsi Györgyi" – méltatta a díjazottat Márkus Béla.
Ünnepi szentmisével vette kezdetét a Tamási Áron születésének 122. évfordulója alkalmából szervezett emléknap a legnagyobb székely író szülőfalujában, Farkaslakán. Az ünnepség az író szülőházának udvarán folytatódott, ahol először szervezett közös emléknapot a budapesti Tamási Áron Közalapítvány és a farkaslaki Tamási Áron Egyesület. Előbbi 1992 óta díjazza a nagy író szellemiségében alkotókat. Idén először Farkaslakán adták át a jeles kitüntetést.
„Nagyon nagy tisztesség, elismerés Tamási Áron-díjat kapni. Ennél csak az a nagyobb elismerés, hogy azt a szülőfalujában, a szülőházában, szülőháza udvarán a helyi farkaslaki emberek előtt veheti át az ember" – mondta Pécsi Györgyi a díjátadón.
Rész vett az eseményen Ablonczy László kritikus, az MMA rendes és Márkus Béla irodalomtörténész, az MMA levelező tagja, utóbbi szép szavakkal méltatta Pécsi Györgyit.
Az ünnepnap végén a résztvevők a nagy író bölcsőjébe helyezték el az emlékezés virágait.