© Benkő Imre – Táncháztalálkozó. Budapest, 1982

A táncházmozgalom Magyarországon és a határokon túl

Beszélgetések Sebő Ferenc vezetésével

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata 2022 tavaszán a Keddi kaleidoszkóp elnevezésű beszélgetéssorozatában fókuszál az 50 éves magyarországi táncházmozgalomra. A kerekasztal-beszélgetéseket március 1-én A hangszeres népzene feltámadása, április 12-én A magyar táncház kezdetei, míg május 24-én Határon túli táncházak címmel rendezik az MMA irodaházában Sebő Ferenc énekes, dalszerző, népzenekutató, az MMA levelező tagja, a nemzet művésze vezetésével. Az esteken vendég lesz többek között Jánosi András népzenész és Sebestyén Márta népdalénekes, mindketten az MMA tagjai.
2022/02/24

Idén is megrendezésre került „A művészet közege" című konferencia a Pesti Vigadóban

Május 2-án A művészet közege IV. címmel szervezett konferenciát az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) a Pesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) székházában. A rendezvény élőben is követhető volt a kutatóintézet YouTube-csatornáján.

2022/05/02

Öt új kiadvánnyal bővült a Pars pro toto című könyvsorozat

Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet és az MMA Kiadó közös sorozata, a Pars pro toto a hazai filozófiai és esztétikai fősodorban nem jelen levő, kevésbé hangsúlyosan tárgyalt, ugyanakkor nemzetközileg ismert és hivatkozott gondolkodók életművébe nyújt betekintést. A sorozat Roger Scruton A szépről című könyvének lefordításával indult három éve, azóta pedig már tízkötetesre bővült. A kiadó és az MMA kutatóintézete április 25-én a Pesti Vigadóban öt újabb, magyarra lefordított filozófiai művet mutatott be az olvasóknak. A kiadványokat kerekasztal-beszélgetésen Falusi Márton költő, az MMA MMKI munkatársa, Horkay Hörcher Ferenc eszmetörténész, esztéta, valamint a kötetek fordítói mutatták be.

2022/04/25

Az Életreform és a művészetek kutatócsoport könyvbemutatója

A pandémia okozta kényszerű várakozás végének és a közös munka újrakezdésének megkoronázásaképp egy színvonalas és inspiráló eseménynek lehettek tanúi, akik ellátogattak 2022. április 6-án az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kazinczy utcai épületébe. Ekkor került sor arra a találkozásra, amelyen az MMA által támogatott Életreform és a művészetek projekt kutatóközössége és az érdeklődők három új izgalmas kötettel ismerkedhettek meg. Ezek a munkák az ELTE PPK Történeti, Elméleti és Összehasonlító Pedagógiai Kutatócsoport és az Elméleti-Történeti Doktori Program és a MMA, valamint a Műcsarnok közös „Rejtett történetek – Életreform, reformpedagógia és a művészetek" című kiállításának, illetve az azt megalapozó kutatás eredményeit foglalták össze.

2022/04/07

„Élőben, kéz a kézből tanultuk a zenét" – a 75 éves Sebő Ferenc az 50 éves táncházmozgalomról

Sebő Ferenc Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, zenetudós, a nemzet művésze, a táncházmozgalom egyik elindítója. Nemcsak ő ünnepelte nemrég hetvenötödik születésnapját, de fél évszázada annak, hogy 1972. május 6-án a Liszt Ferenc téri Könyvklubban megtartották az első budapesti táncházat, ami aztán egy szélessé terebélyesedő mozgalom kiindulópontjává vált. A Sebő Együttes 1972-ben a Fővárosi Művelődési Házban indult klubja a táncoktatással összekötött össztáncok helyszíne lett. 1973 végén a Kassák Klubba költöztek, ekkortól énekelt velük az évtized végéig Sebestyén Márta. Ők voltak a hamarosan országos mozgalommá szerveződött táncház úttörői, Halmos Bélával a zenészeket is ők tanították. A kettős évforduló apropóján Sebő Ferenccel beszélgettünk.

2022/03/01

Részaspektusok

A Magyar Művészeti Akadémia Kiadó jellemzően és inkább magyar szerzők műveinek megjelentetője, ám a 2019-ben útjára indított Pars pro toto könyvsorozat kifejezetten külhoni auktorok munkáit közli. A sorozat Roger Scruton klasszikusának fordításával indult, azóta pedig már kilenckötetesre bővült a – többek között – az egyetemi művészetfilozófia és esztétika oktatásban is nélkülözhetetlen merítés. Legutóbb Jan Patočka cseh filozófus, fenomenológus legfontosabbnak számító műve, a Platón és Európa, valamint a jelenleg Amerikában tanító, neves lengyel irodalomtörténész, Michał Paweł Markowski A kíváncsiság anatómiája című munkája látott nyomdai napvilágot. Mindkét munka első alkalommal jelenik meg magyar nyelven.

2022/01/27
最後の