Már több mint 750-en igényelték a művészjáradékot

2018. január eleje óta igényelhető a művészjáradék a Magyar Művészeti Akadémia Titkárságán. A Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére az új, rendszeres (havi) juttatás bevezetéséről a kiemelkedő művészeti teljesítmények és művészi életút iránti tisztelet kifejezéseképpen döntött az Országgyűlés 2017 év végén. A járadék kérelem alapján állapítható meg azon 65. életévüket betöltött személyek részére, akik törvényben meghatározott művészeti szakmai elismeréssel rendelkeznek és ezt igazolni tudják, valamint nem kapnak más – törvényben meghatározott – hasonló jellegű juttatást.
A művészjáradék megállapítása közigazgatási hatósági eljárásban történik. A Magyar Művészeti Akadémia Titkárságához mindeddig több mint 750 kérelem érkezett be; a már kipostázott, a kérelemnek helyt adó határozatok száma: 468. Kérelem elutasítására eddig mindössze 3 esetben került sor; a beérkezett kérelmeknek körülbelül 15%-a szorul(t) hiánypótlásra.
A művészjáradék legkorábban március 1-től folyósítható, jelenlegi összege 121.125 forint/hó.
A művészjáradék igényléséhez a Magyar Művészeti Akadémia Titkársága formanyomtatványt rendszeresített, amely minden egyéb tudnivaló mellett megtalálható a köztestület honlapján. Bármely, a művészjáradék igénylésével kapcsolatos kérdés esetén a Magyar Művészeti Akadémia Titkársága munkatársai a honlapunkon megadott elérhetőségeken állnak rendelkezésre.
2018/01/25  |  közlemény művészjáradék