Átvette oklevelét az MMA tiszteletbeli tagjának választott Helmuth Rilling

December 20-án Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke ünnepélyes keretek közt személyesen adta át az MMA tiszteletbeli tagjának választott Helmuth Rilling karmesternek az erről szóló oklevelet a Stuttgart közelében lévő Schwäbisch Gmünd-ben. Helmuth Rilling – akit Bach műveinek egyik legavatottabb tolmácsolójaként tartanak számon a világon – a köztestület novemberi közgyűlésén lett a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagja.
Helmuth Rilling német karmester, zenepedagógus és Bach-specialista napjaink egyik legjelentősebb oratóriumdirigense. A művész 1933-ban született Stuttgartban, 1952 és 1955 között orgonát, zeneszerzést és karvezetést tanult Hans Grischkat, Johann Nepomuk David és Karl Gerok növendékeként a Stuttgarti Zeneművészeti Főiskolán. Később Fernando Germani vezetésével folytatta orgonatanulmányait a római Conservatorio di Santa Ceciliában.
A Gächinger Kantorei kórust 1954-ben, a Bach-Collegium Stuttgart zenekart 1965-ben alapította, majd ezek közreműködésével 1981-ben létrehozta a nemzetközi Bach-akadémiát. Rilling 1970 és 1985 között az első karmester, aki lemezre vette Bach összes egyházi és világi kantátáját, társalapítója és művészeti vezetője az Oregon Bach Festivalnak. CD-felvételei közül kiemelkedik a Bach halálának 250. évfordulójára, 2000-ben kiadott 172 lemezből álló összkiadás Bach összes művéből. Magyarországon többször fellépett a Müpában, Debrecenben, a Zeneakadémián és a Régi Zenei Napokon Fertőd-Eszterházán.
Helmuth Rilling a nemzetközi zenei élet kimagasló egyénisége és fáradhatatlan követe a világban a lipcsei mester, Johann Sebastian Bach zenéjének.
Az MMA alapszabálya szerint a tiszteletbeli tag szavazati joggal nem rendelkezik, a közgyűlésen tanácskozási joggal vehet részt.
2019/01/07  |  vashegyi györgy helmuth rilling