2020. szeptember 16. – október 18. – Totem | Püspöky István (1950–2018) grafikus- és festőművész emlékkiállítása

A múlt század hetvenes éveinek első felében induló magyar grafikusművész-nemzedék egyik, a közelmúlt négy és fél évtizedének meghatározó jelentőségű életművét építő tagja volt Püspöky István. Ez a grafikus-festő az ún. valóság elemeit és alakjait emlékszerűen megragadó és megidéző művészi kifejezés azon alkotója volt, akinek lírai árnyaltságú, expresszív hevülettel interpretált, szürreális látomásokkal áthatott művei a szimbólumok, a metaforák és az allegóriák világába emelkednek és ezáltal e szférákba kalauzolják műveinek szemlélőit is.

2020. szeptember 13. | 19.30 – A magyar dal napja a Pesti Vigadóban

A magyar dal napja 2008-ban indult útjára. A 2009. esztendőtől minden év szeptemberében rendezik meg, párhuzamosan több helyszínen, közöttük számos vidéki városban: önálló programot szervezett már Balatonfüred, Debrecen, Dunaújváros, Győr, Komárom, Kecskemét, Miskolc és Várpalota is.
Budapesten 2018 óta minden évben a Pesti Vigadó is otthonául szolgál a sorozatnak: jeles énekeseink, színművészeink és hangszeres zenészeink korabeli, múlt századi és mai zeneszerzőknek a 19. század nagy magyar költők verseire komponált dalaival. Idén 20. századi magyar költők megzenésített verseivel találkozhat a közönség az MMA Zeneművészeti Tagozatának dalestjén az MMA székházának Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

2020. szeptember – 2021. március – A Harag György-emlékév vándorkiállítása

Harag György (1925–1985), a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori főrendezője, az erdélyi, a magyarországi és a román színházművészet és színháztörténet korszakos művésze tiszteletére szervez emlékévet a Magyar Művészeti Akadémia. Alakját az emlékévben vándorkiállítással, emlékkötettel, dokumentumfilmmel és diákszínjátszó-fesztivállal is megidézi az MMA. A programsorozat márciusban indult volna Gyulán, de a járvány miatt az eseményeket az őszre kellett átszervezni. Így az utazó életmű-kiállítás elsőként a partiumi Margittán nyílik meg 2020. szeptember 3-án.

2020. augusztus 31. | 19.00 – Hangverseny gróf Széchényi Ferenc halálának 200. évfordulójára

A Magyar Művészeti Akadémia koncertje a Zeneakadémia Solti termében. Az esten Kassai István zongoraművész, az MMA rendes tagja zongorajátékát is hallhatjuk.

2020. augusztus 28. – szeptember 13. – Anton Molnár kiállítása

Szerte a világban bemutatkozott már kiállításaival Anton Molnár: Párizs, London, Genf, Velence, New York, Miami, Los Angeles, Tokió, Szingapúr, Hongkong, Peking és Sanghaj mind rendszeres színhelyei tárlatainak. Az egyik legkeresetteb magyar festőművésznek Egyszerre minden címmel a Pesti Vigadóban nyílik kiállítása, a tárlatot augusztus 28. és szeptember 13. között rendezik meg. A kiállítás kurátora Rockenbauer Zoltán.

2020. augusztus 12. – szeptember 27. – Szabadjáték / Szobák

A Szabadjáték – II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon kiállítás részeként megrendezett Szabadjáték – szobák című tárlat három térben kínál betekintést az itt kiállító művészek életművébe: benyithatsz a szobák ajtaján, belepillanthatsz privát terekbe, a közeli múltba, illetve az aktuális jelenbe, és besétálhatsz a valóságba.

2020. augusztus 8–20. – Györöki Nyári Tárlat: Lajta Gábor festőművész kiállítása

Lajta Gábor Munkácsy-díjas festőművész kiállítása a Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtárban, Balatongyörökön.

2020. augusztus 17. – szeptember 6. – 13 magyar illusztrátor a 27. Pozsonyi Illusztrációs Biennáléról

A 2019 őszén 27. alkalommal megtartott Pozsonyi Illusztrációs Biennálé (Biennal of Illustrators Bratislava) tizenhárom magyar kiállítójának anyaga mutatkozik be a Pesti Vigadóban. A tárlat ideje alatt a gyerekek illusztrációs workshopokon, a felnőtt érdeklődők szakmai beszélgetéseken vehetnék részt az alkotókkal, illetve bemutatásra kerülnek a pozsonyi biennálé díjnyertes munkái. A kiállítás létrejöttét a pozsonyi BIB titkársága, a budapesti Szlovák Intézet és a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. | meghívó

2020. augusztus 4. | 17:00 – Jankovics Marcell, Trianon | finisszázs

Jankovics Marcell grafikusművész, animációsfilm-rendező Trianon című kiállítása augusztus 4-én zárul. A Pesti Vigadóban felállított tárlaton 170 grafikai alkotást mutatnak be a művésztől, a magyarság számára tragikus Trianon 100. évfordulójára emlékezve. A gúnyrajzok 1526-tól tekinti át a magyar történelem eseményeit, amelyek a trianoni békediktátumig vezettek, egészen azok napjainkra gyakorolt hatásával együtt. A záró rendezvényen beszédet mond dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára, Jankovics Marcell, valamint Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója, a tárlat kurátora.

2020. július 31. – augusztus 2. – Kastélykoncertek 2020 | Eszterháza szimfóniái XXII.

12 év – 21 hétvége – 92 szimfónia. Vashegyi György és az Orfeo Zenekar 1998 és 2009 között nagy jelentőségű Haydn-ciklust vitt végig Fertőd-Eszterházán, melynek keretében Haydn óta első ízben adta elő a mester valamennyi London előtt született szimfóniáját keletkezésük helyén, korabeli hangszereken és a korabeli előadói létszámnak megfelelő együttessel. 2019 óta e monumentális vállalkozás folytatódik a kastély falai közt.

2020. július 29. – október 25. – Sándy / Konok – Metszéspontok | családtörténeti kiállítás

A Műcsarnok és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) közös kiállítása

A Műcsarnokban egy négy generációra kiterjedő családtörténeti kiállítást tekinthetnek meg a látogatók: id. Sándy Gyula (1827–1894) festő, ifj. Sándy Gyula (1868–1953) építész, id. Konok Tamás (1898–1971) haditudósító fotós, és a három életművet összekapcsoló, szintetizáló dédunoka-unoka-fiú, az idén 90. születésnapját ünneplő Konok Tamás festőművész munkáiból láthatnak válogatást.

2020. július 25. 11:00 – Miskolci Grafikai Triennálé 2020

A 2020-as Miskolci Grafikai Triennálé ünnepélyes díjátadója a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galériában. A Triennálé szakmai programját és katalógusának megjelentetését a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. « meghívó

2020. július 18. – szeptember 5. – Szabados Árpád: Teremtő eldöntetlenség | Csikász Galéria

Szabados Árpád Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész, az MMA néhai tagja eddig nem látott képeiből látható kiállítás a Csikász Galériában, Veszprémben. A Művészetek Háza kiállítása a „Teremtő eldöntetlenség/balatoni elégia" Szabados Árpád utolsó képciklusát mutatja be. Most látható először a teljes műegyüttes.

2020. július 16. | 15.00 – Szentendre monumenta | könyvbemutató

2020. július 16-án, délután 3 órakor a szentendrei Városháza dísztermében tartják Török Katalin – Wehner Tibor: Szentendre monumenta c. könyvének sajtóbemutatóját, melyre a szerzők szeretettel várják az érdeklődőket. A könyv a Magyar Művészeti Akadémia Kiadó gondozásában jelent meg. | meghívó

2020. július 13. – szeptember 6. – A Pesti Vigadó zárvatartásai | kiállítás

A Pesti Vigadó zárvatartásai című tematikus kiállítás szeptember 6-áig látogatható a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadó földszinti kiállítótermében. A közel 200 éves múltra visszatekintő intézmény a történelem viharainak többször is áldozatává vált, romba dőlései és felújításai az elmúlt évszázadok szimbolikus eseményeihez kapcsolódtak. A négy zárvatartási időszakot bemutató kiállítás az 1830-as évektől ismerteti az eddig el nem mondott történeteket a 2020. júniusi, járványhelyzet utáni újranyitásig.

2020. július 5., 12. és 22. | 11:00 – Jankovics Marcell tárlatvezetése

A Jankovics Marcell, Trianon című kiállításon 2020. július 5-én, 12-én, valamint 22-én 11 órától Jankovics Marcell Kossuth-díjas animációsfilm-rendező, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke tart tárlatvezetést a Pesti Vigadó VI. szintjén. A tárlatvezetésen kedvezményes, 500 forintos belépőjegy megvásárlásával lehet részt venni. Részvételi szándékát kérjük, jelezze a galeria@vigado.hu címen!

2020. július 11. | 20.00 – Váci Régi Zenei Napok zárókoncertje

36. alkalommal rendezik meg a Régi Zenei Napokat Vácott. A fesztivál 2020. július 4-től 11-ig páratlan kurzus- és koncertkínálattal várja a historikus régizenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat, valamint a régizenét kedvelő közönséget. A Régi Zenei Napokon Paulik László hegedűművész, valamint Vashegyi György karmester is tart mesterkurzust. A program július 11-én este 20 órakor zárul az oratóriumirodalom egyik kiemelkedő alkotásával. A zárókoncerten felcsendül Haydn „Die Schöpfung" (A Teremtés) című műve, a régizenei kompozíciók hazai kiváló megszólaltatói, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus előadásában, Vashegyi György vezényletével.

2020. július 11. | 12.00 – Nagy László-nap a költő szülőházánál, születésének 95. évében

Iszkáz község önkormányzata és a Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány koszorúzással egybekötött kerti rendezvényt tart. Az esemény támogatója a Magyar Művészeti Akadémia. Az MMA nevében Mezey Katalin, az Irodalmi Tagozat vezetője helyez el koszorút.

2020. július 4–12. – „Muzsikál az erdő" | Mátrai Művészeti Napok

A „Muzsikál az erdő" rendezvénysorozat 2020-ban a tizenhetedik évadához érkezett, amit az eredeti időpontban tart meg a Muzsikál az Erdő Alapítvány. A mátrai rendezvény kilencnapos programfolyamát kilenc helyszínen rendezik meg: Nagyparlag – Gyöngyöspata, Gyöngyös – Kékestető, Szent Anna tó  – Abasár, Szurdokpüspöki, Pásztó – Mátrakeresztes, Tar – Fenyvespuszta, Fajzatpuszta – Gyöngyöstarján, Fülek, Eresztvény – Salgótarján. Az esemény visszatérő támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2020. június 4. – július 26. – Jankovics Marcell: Trianon

A kiállítás augusztus 4-ig meghosszabbítva!

Jankovics Marcell grafikusművész, animációsfilm-rendező Trianon című kiállítása 1526-tól tekinti át a magyar történelem eseményeit, amelyek a trianoni békediktátumig vezettek, egészen azok napjainkra gyakorolt hatásával együtt. A Pesti Vigadóba költöző tárlaton többszáz grafikai alkotást mutatnak be a művésztől, a magyarság számára tragikus Trianon 100. évfordulójára emlékezve. Kurátor: Tóth Norbert.

// ]]>