„A hazámat szolgálom"

Lantos István az orgonaként használt zongoráról, Bartók Béla szigoráról és Dohnányi Ernőről, aki „Keblemre, pajtás!" alapon mindenkit szeretett

A Liszt Ferenc Társaság jubileumi ünneplése Lantos István örökös tiszteletbeli elnök zongorajátékával vette kezdetét november 25-én a Régi Zeneakadémián. A Kossuth-díjas zongoraművészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját a közelmúltban a nemzet művészének választották. Mitől különleges a magyar hangszeres zenetanítás? – egyebek mellett erről is kérdeztük.
28 נובמבר 2023

Turi Attila átvette megerősítő okiratát

Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia megválasztott elnöke a Sándor-palotában ünnepélyes keretek közt átvette Novák Katalin köztársasági elnöktől azt a megerősítő okiratot, melynek értelmében november 5-étől ő az MMA új elnöke.

18 אוקטובר 2023

Őszi Irodalmi Gála a Pesti Vigadóban

A valódi költészet emberi arcot megtartó romolhatatlansága

Habár az ősz, a melankólia és a költészet mindig is kézen fogva járnak, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Irodalmi Tagozata gálaestjének szerkesztői és közreműködői gondoskodtak arról, hogy az elmúlás jelei mellett derűs perceknek is részese legyen a közönség október 11-én a Pesti Vigadóban. A Muzsikás együttes és jeles színművészek közreműködésével rendezett esten kerek évfordulós kortárs alkotókat köszöntöttek, s egyúttal emlékeztek Baka Istvánra, Kormos Istvánra és Marsall Lászlóra, akik már nincsenek közöttünk.

13 אוקטובר 2023

Szabadság, szerelem

Kortárs zenei koncert az aradi vértanúk emléknapján

„Szabadság, szerelem!" – Petőfi Sándor programverse hívószóvá vált, életeket és életműveket inspirált a romantikától kezdve napjainkig. Hatása megmutatkozott a  Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Zeneművészeti Tagozata Szabadság, szerelem című kortárs zenekari koncertjén október 6-án este a Pesti Vigadóban, ahol Dubrovay László, Tóth Péter, Balassa Sándor, Kovács Zoltán és Kocsár Miklós zeneszerzők művei hangzottak el. Az 1956-os tematikájú alkotások az október 23-ai forradalom és szabadságharc eseményeit is felidézték.

12 אוקטובר 2023

Vidd magaddal az IPARTERVET!

Workshop a Budapest Design Week 2023 keretében

A második világháború utáni modern építészet egyik legjelentősebb szakmai centrumának, az Ipari Épülettervező Vállalatnak (IPARTERV) sokezer létesítményt számláló örökségéről meglehetősen kevés szó esik. A helyzet korántsem indokolt: az iroda égisze alatt számtalan méretüknél, innovatív mérnöki megoldásainál, de építészeti minőségüknél fogva is lenyűgöző épületek születtek, amik a mai napig hatással vannak nemcsak városképünkre, de a korszakról alkotott elképzelésünkre is.

11 אוקטובר 2023
ראשון אחרון
// ]]>