Kötet Szőnyi Erzsébet emlékére

Bemutatták a Szőnyi Erzsébet zeneszerző, karvezető, zenepedagógus, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja emlékére készült kötetet a Pesti Vigadóban. Szőnyi Erzsébet élete csaknem egy évszázadot ölel át, a 20. század zenei életének jelentős területét vezette át a 21. századba − mondta Márkusné Natter-Nád Klára, a kötet szerkesztője a bemutatón. Hozzátette: a könyv sok eseményt elevenít fel több oldalról megvilágítva, összefoglalva – mint egy kortörténeti dokumentum – az emlékezést pályatársak, tanítványok gazdagították. A kiadvány megjelenését a Magyar Művészeti Akadémia is támogatta. Köszöntőjében Vashegyi György, az MMA elnöke bejelentette: a Zeneművészeti Tagozat díját, amelyet évente két szeménynek szavazhatnak meg, Szőnyi Erzsébetről nevezik el.
A szerkesztő, Márkusné Natter-Nád Klára a bemutatón kiemelte: ennek a gazdag századnak a ragyogó alkotó egyénisége a zenei élet három nagy területét fogta át: mint tanár, mint zeneszerző és mint közéleti személyiség. Tudása és személyes varázsa miatt hazánkban és a nagyvilágban egyaránt nagy tisztelet övezte. Az emlékezés koszorúját Szőnyi Erzsébet halálának egyéves évfordulójára szerették volna könyv formájában elhelyezni, s a hívószóra jelezték a pályatársak, tanítványok, tisztelők, hogy élményeikkel, tapasztalataikkal szívesen gazdagítják az emlékezést.
Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke szerint most az a feladatunk, hogy emlékezzünk, éltessük tovább azt a szellemiséget és tudást, amelyet képviselt, s ne hagyjuk veszni a hatalmas életművet és zenepedagógiai munkásságának számos világraszóló eredményét. Az elnök kiemelte, hogy a kötet főhajtás Szőnyi Erzsébet előtt.
A csaknem 400 oldalas kötet Márkusné Natter-Nád Klára szerkesztésében, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége − KÓTA és a Magyar Kodály Társaság gondozásában, az MMA támogatásával jelent meg. A könyv hét egységben − többek között az Életképek, A Tanárnő és Az operaszerző − mutatja be Szőnyi Erzsébet munkásságát. A szerzők között szerepel mások mellett Ittzés Mihály, Eősze László, Kollár Éva, Sapszon Ferenc, Hollós Máté, Hartyányi Judit és Szokolay Sándor.
Szőnyi Erzsébet, néhai nemzet művésze, Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, karvezető, zenepedagógus, kiváló művész 95 éves korában, 2019 decemberében hunyt el.