Borkovics Péter üvegtervező művész Imagine Rotation munkája

Magyar iparművészek Izraelben

Izrael és Magyarország diplomáciai kapcsolatfelvételének 30. évfordulója alkalmából idén márciusban kezdődött az izraeli magyar kulturális évad, melynek egyik záróakkordjaként 2019. október 10-én Mindennapok művészete – iparművészet és dizájn Magyarországról címmel nyílik kiállítás a Magyar Művészeti Akadémia szervezésében Tel‑Avivban. A tárlat célja a craft és a dizájn, valamint a köztes − autonóm műfajú − területek egymás mellett élését, egymásra hatását figyelemmel kísérve bemutatni a mindennapok művészeinek napi munkáját. Az izraeli magyar kulturális évad keretén belül megvalósuló projekt az Izraeli Magyar Napok kísérőrendezvényeként Tel-Avivban, a város egyik legforgalmasabb és legnépszerűbb helyén, a kikötőben színesíti az éves programsorozatot.
A tárlat nem csupán a bemutatandó tárgyak és az ünnepi alkalom miatt ígérkezik rendhagyónak, hanem a helyszínválasztás miatt is, ugyanis a magyar alkotások Tel-Aviv kikötőjében, a Föderációs Pavilonban kapnak helyet. A tenger közelsége, a legmodernebb technikával felszerelt kiállítótér, egyúttal a város egyik legnépszerűbb találkozóhelye tökéletes helyszínként szolgál a művészeti projektek, így a magyar iparművészeti és dizájn alkotásokat felvonultató, egyedülálló kiállítás számára is.
A Mindennapok művészete – iparművészet és dizájn Magyarországról című tárlat mindenkihez szól: izraeliekhez és magyarokhoz, fiatalokhoz és idősebbekhez, művészekhez és laikusokhoz egyaránt, olyan tárgyakat varázsol a látogatók szeme elé, melyek hétköznapi formájukban mindannyiuk életének szerves részei. Teszi mindezt azonban oly módon, hogy a tárgyakat neves magyar iparművészek alkotásaiból válogatva vonultatja fel, a feltörekvő ifjú művészek legfrissebb dizájn darabjait és a világszinten is már elismerést szerzett művészek munkáit szedi egy csokorba.
A kiállításon olyan hétköznapi használatú, művészkezek által alkotott tárgyakkal találkozhatunk, mint tányérok, ékszerek, sálak, sportszerek, de üvegdísztárgyak vagy plakátok is színesítik a kiállítást. A magyar évad egyik szlogenjét, „gazdag hagyományok, innovatív modernitás" Sára Ernő kurátor, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja öntötte művészi koncepcióba a magyar iparművészet és dizájn legjellegzetesebb trendjeinek felvonultatásával, egy olyan tárlat létrehozásával, melyben abszolút egyedi látásmódú darabok is helyet kaptak.
A 45 magyar művész bevonásával készült tárlaton megcsodálhatjuk többek között Molnár Imre bőrdíszműves (az MMA levelező tagja) lézertechnikával megmunkált marhabőr öltözékét, mely az archaikus és modern együttélésének szép példája; Üveges Péter formatervező akusztika nélküli, elektromos, minimál húros gitárjait, a letisztult formák és a funkcionalitás példaértékű ötvözetét; Ádám Krisztián ötvösművész rozsdamentes, titán ékszereit; Néma Júlia keramikusművész egyszeri, megismételhetetlen, gyönyörű edényeit, melyek magas hőfokú, fatüzeléses égetéssel készültek; Szabó-Lehofer Sára Kinga tipográfus héber Alef-Met memóriakártyáját, akinek egyedi karakterisztikájában a klasszikus héber írásmód társul a mai modern betűképhez, ezáltal aktualizálva az ősi ivrit nyelvet a digitális kor számára; Bereczki Dávid formatervező Primus Dinghy vitorlás hajóját, mely a legegyszerűbb üvegszálas konstrukcióval épült; a Romani Design divattervezőjének, Varga Erikának sokszínű ruhakölteményeit, melyek a roma folklór elemeit jelenítik meg a divat 21. századi formanyelvén. A mindennapok tárgyai mellett találkozhatunk még Penkala Éva textilművész meditatív hangulatú, Kitörés című kárpitjával, Borkovics Péter üvegművész üvegrogyasztással készített üvegtárgyaival, de Orosz István (az MMA rendes tagja) barokk technikával készült, tükörhenger portréjával, az Atlantisszal is, mely tökéletes példája a múlt és jelen összeolvadásának, a tradíció és a dizájn békés együttélésének.  
A 2019. október 26-ig megtekinthető kiállítás kiemelt vendégművésze a világhírű, Magyarkanizsán született, izraeli grafikus és dizájner, a Magyar Plakáttársaság tagja, Dan Reisinger. A hetven éve Izraelben élő és alkotó, 85 éves művész tervezte a 2016 áprilisában a Józsefvárosi pályaudvarral szemben átadott, a holokauszt áldozatainak emléket állító szoborcsoportot is, ahol személyesen is tiszteletét tette az alkotó. Dan Reisinger 1998-ban megkapta Izrael államtól a legmagasabb állami kitüntetést, az Izrael-díjat, 2004-ben pedig a magyar államtól a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét vehette át.

A tel-avivi kiállítást 2019. október 10-én este Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke nyitja meg.

Frissítés a hírhez! Október 10-én nyílt meg Izraelben a Mindennapok művészete – iparművészet és dizájn Magyarországról című kiállítás. A megnyitón beszédet mondott Benkő Levente, Magyarország izraeli nagykövete, ezt követően pedig a Magyar Művészeti Akadémia képviseletében Vashegyi György MMA-elnök, valamint Sára Ernő, az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának tagja, a kiállítás kurátora. A Capa Központból Boronyák Vivien köszöntőjét hallgathatták meg az egybegyűltek, emellett a kiállítás egyik vendégművésze, a világhírű, magyar származású izraeli plakátművész, Dan Reisinger pár szavas megemlékezésére is sor került.

Az izraeli magyar kulturális évad 2019. március 15-től október 23-ig tart, melynek Tel-Aviv mellett Jeruzsálem, Haifa, Cfát és Herzlia is otthont ad. A Nemzeti Színház, a nemzeti Opera, az Operettszínház, valamint a Győri Balett bemutatkozása, előadásai mellett kiemelt szerepet kap a magyar fotóművészet, tánc és filmművészet, köztük az animáció is, miközben nem feledkeznek meg az ország ugyancsak fontos védjegyéről, a magyar gasztronómiáról sem. A Mindennapok művészete – Iparművészet és dizájn Magyarországról című kiállítást és az október 16–18. között megrendezendő magyar napokat követően az évadot Rost Andrea operaénekes, az MMA levelező tagja és vendégeinek koncertje zárja.
30 ספטמבר 2019  |  orosz istván sára ernő molnár imre