Van-e jövője a tanyának a mai Magyarországon?

Művészetelméleti konferencia a Pesti Vigadóban

A Pesti Vigadó Makovecz termében június 12-én rendezték meg a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának a Van-e jövője a tanyának a mai Magyarországon? című konferenciáját. Az esemény célja az volt, hogy rávilágítson a tanyasi létforma aktuális helyzetére és jövőbeli lehetőségeire Magyarországon. A konferenciát dr. Solymosi-Tari Emőke, az MMA Művészetelméleti Tagozatának vezetője nyitotta meg, majd Csernyus Lőrinc építész, az MMA rendes tagja köszöntötte az egybegyűlteket. 
14 יוני 2024

A szatmári polgár

Banner Zoltán a megmaradás missziójáról, a román hatóságok által lepecsételt rádióról és az erdélyi magyarság művészetéről

A Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Írói Díjában részesült Banner Zoltán művészettörténész, művészeti író, költő és előadóművész 2024. június 21-én az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. Sokoldalú alkotó a kitüntetett: írásaiban, tévé- és rádiószerepléseiben számos jeles képzőművészünk életművének méltatója, elemzője, előadóművészként pedig hat évtizede rendszeres fellépője a hazai és külföldi pódiumoknak. Banner Zoltán kilencvenkét évesen is aktív résztvevője a magyar művészeti életnek.

21 יוני 2024

Egy életen át a közösségekért

Vattay Dénes népművelő kapta a Kováts Flórián Emlékérmet

Nem tartja romantikusnak, hogy a Fasori Evangélikus Gimnáziumból haza kellett térnie Zalaszentgrótra, hiszen „csak" annyi oka volt, hogy az intézményt erőszakkal bezárták. Egész pályája, élete a közösségszervezés körül telt. Alapítója, építője a zalaszentgróti művelődési háznak, s megalkuvás nélkül vezette azt 1993-ig. Vattay Dénes 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia Kováts Flórián Emlékérmét vehette át. Egyike azoknak, akik még ismerték s együtt is dolgoztak a köztestület egykori, első titkárával. 

21 יוני 2024

Az MMA Kiadó újdonságai a 95. Ünnepi Könyvhéten

Szunyoghy András Barcsay Jenő-díjas festő- és grafikus művész Anatómiai rajzok vadon élő állatokról (MMA Kiadó, 2023) című kötete nyert a Szép Magyar Könyv 2023 verseny Szakkönyv kategóriájában. Az elismeréseket a 95. Ünnepi Könyvhét ünnepélyes megnyitóján adják át június 13-án 16.00 órakor a Vörösmarty téren. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményét június 13. és 16. között rendezik meg Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén, ahol idén százhetven kiállítóval, százötven standdal várják az érdeklődőket. 

12 יוני 2024

Amit őrizni tudsz

Megjelent Lukács Sándor új verseskötete

Amit őrizni tudsz címmel jelent meg a napokban az MMA rendes tagja tizedik verseskötete a Nap Kiadó gondozásában. A költőként is kiemelkedő Lukács Sándor legújabb költeményeit összegyűjtő kötet bemutatójának a Petőfi Irodalmi Múzeum adott otthont. Az alkotóval Gróh Gáspár irodalomtörténész, az MMA levelező tagja beszélgetett. Az eseményről Tukács Orsolya tudósította a Magyar Nemzet olvasóit, az alábbiakban a cikk szerkesztett változatát közöljük.

12 יוני 2024

Csak azt érdemes megcsinálni, ami lehetetlen

II. Művészetpedagógiai műhelytalálkozó

A tavaly októberben indult kezdeményezés folytatásaként június 4-én az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete másodszor látta vendégül a művészettel nevelés iránt érdeklődőket a Pesti Vigadóban. Az eseményen előadást tartott többek közt Freund Tamás, az MTA elnöke; Balázs Mihály építész, az MMA Oktatási, Képzési és Tudományos Bizottságának vezetője és Csáji László Koppány, az MMA MMKI igazgatója. Köszöntőt mondott Rátóti Zoltán, az MMA alelnöke. A konferencián részt vett Richly Gábor, az MMA főtitkára is, valamint Solymosi Tari Emőke, az MMA Művészetelméleti Tagozatának vezetője, aki Balázs Mihállyal közösen műhelybeszélgetést vezetett a délután során. A műhelybeszélgetések munkájába bekapcsolódtak Landgráf Katalin és Farkas Ádám, az MMA rendes tagjai is.

6 יוני 2024
אחרון