2019. november 18. | 18.00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Katona Katalin ötvösművész

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Katona Katalin ötvösművészről, az MMA rendes tagjáról készült portréfilmet lehet megtekinteni. A vetítést beszélgetés követi.

2019. november 12. – Magyar–török művészeti és tudományos nap

Mi, magyarok nemcsak a Nyugat keleti határa vagyunk, hanem egy sajátos keleti múlttal bíró nép is. A Magyar–török művészeti és tudományos nap arra a területre koncentrál, ahol a legvilágosabb keleti hatások jelentkeztek kultúránkban; ez pedig a törökség és ezen belül is a népzenei hatások. A konferencia szervezője az MMA Művészetelméleti Tagozata (Sipos János vezetésével), az esti koncert a Gül Baba Örökségvédő Alapítvány együttműkődésével valósul meg.

2019. november 9. | 17.00 – Hauser Beáta kiállítása Magyarkanizsán

Hauser Beáta, az MMA rendes tagjának kiállítása 2019. november 9-én 17 órakor nyílik a Dobó Tihamér Képtárban Magyarkanizsán. A kiállítás válogatást mutat be a művész falkárpitjaiból és grafikáiból. A Regionális Kreatív Műhely szervezésében, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megvalósuló kiállítást Bicskei Zoltán nyitja meg.

2019. november 4. | 18.00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Kunkovács László

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Kunkovács László fotóművész, néprajzkutatóról, a nemzet művészéről, az MMA rendes tagjáról készült, „Rövid utazás Kunkovács Lászlóval" című portréfilmet – Bicskei Zoltán filmrendező, az MMA rendes tagja alkotását – lehet megtekinteni. Szervező: a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata.

2019. október 30. | 19.00 – Vujicsics 45 – Apáról fiúra

A Vujicsics, a Söndörgő és a ViGaD együttes tagjainak közös koncertje

Az Eredics Gábor vezetésével működő Vujicsics Együttes idén 45 éves, a hozzájuk rokoni szálakkal kötődő Söndörgő a 25. évfordulójára készül, a harmadik generációt képviselő ViGaD zenekar pedig 5 esztendős. E ritka együttállás adja az „alapítóatyákat" ünneplő koncert egyediségét.

2019. október 30. | 17.00 – Albert Gábor-emlékest

Idén lenne 90 éves Albert Gábor író, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja. A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság és a Magyar Írószövetség rendezvényén rá emlékeznek.

2019. október 29. | 16.00 – Zelnik József: Az idegen megváltása | könyvbemutató

Az MMA Kiadó könyvbemutatója a Pesti Vigadóban. Zelnik József izgalmas, szellemi útkereső esszéi olvasmányos, a kutatók és mindennapi érdeklődők számára alkotott áttekintések a teológia, a filozófia, az irodalom, a művészettörténet és a művelődéstörténet határmezsgyéjén.

2019. október 28. | 18.00 – Lugossy László 80

Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata 2019. október 28-án, hétfőn filmvetítéssel és beszélgetéssel köszönti Lugossy László Balázs Béla-díjas filmrendezőt, az MMA rendes tagját 80. születésnapja alkalmából.

2019. október 24. | 18.00 – Föld és fény: Schrammel Imre keramikusművész kiállítása

Schrammel Imre keramikusművész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja, a Hegyvidék díszpolgára kiállítása nyílik a Hegyvidék Galériában. A kiállítást a Magyar Művészeti Akadémia támogatja.

2019. október 24. | 17.00 – Élőfolyóirat – Tornai József kötetbemutatója

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata Élőfolyóirat sorozata (V. évfolyam, 4. szám) Tornai József: Magyarul virágzó fa című verseskötetének bemutatójával folytatódik 2019. október 24-én, csütörtökön 17.00 órakor a Műcsarnokban.

2019. október 21. | 18.00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Szőnyi Erzsébet

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Szőnyi Erzsébet zeneszerző, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja lesz a főszereplő, az MMA megbízásából készült és Tóth Péter Pál által rendezett, Kodály katonája című portréfilmet lehet megtekinteni. A vetítést beszélgetés követi.

2019. október 17. | 19.00 – Magyarországi táncok és motívumok az európai zenében (XVIII–XX. század)

A Jánosi együttes koncertje az MTA BTK Zenetudományi Intézetében. Az esten fellép többek között Jánosi András népzenész, az MMA levelező tagja és Juhász Zoltán népzenész, az MMA rendes tagja. A műsor azt mutatja be reprezentatív példákon, hogy milyen hatással volt az elmúlt három évszázadban a magyar hangszeres zenei hagyomány az európai műzenére.

2019. október 17. | 19.00 – „Hazám a városban" – szépirodalmi est

Szépirodalmi est a hetvenöt éves Dobai Péter Kossuth-díjas költő, író, forgatókönyvíró, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Ferencváros díszpolgára tiszteletére.

2019. október 15. | 18.00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Ferencz István

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Ferencz István tervező- és építőművészről, a nemzet művészéről, az MMA rendes tagjáról készült portréfilmet lehet megtekinteni. A vetítést beszélgetés követi.

2019. október 15. | 9.00 – Kodolányi János-emlékkiállítás és -konferencia

A Petőfi Irodalmi Múzeum, a Kodolányi János 2019 Emlékbizottság és a Kodolányi János Egyetem az író születésének 120., halálának 50. évfordulója alkalmából Kodolányi János-konferenciát rendez, emellett megnyitják a Kodolányi János-emlékkiállítást.

2019. október 14. | 19:30 – Mester és tanítványai | Hőna Gusztáv harsonaművész növendékeinek hangversenye

A Pesti Vigadó Makovecz termében az MMA Zeneművészeti Tagozat koncertsorozatában Hőna Gusztáv harsonaművész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjának, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzorának tanítványai lépnek fel.

2019. október 11–12. – Transzmisszió | kiállítás és konferencia a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata és az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) által szervezett TRANSZMISSZIÓ című kiállítás október 11-én 18 órakor nyílik Sepsiszentgyörgyön. Másnap, 12-én szombat délelőtt 10 órai kezdettel szakmai konferenciát tartanak az erdélyi magyar képzőművészetről.

2019. október 10. | 15.00 – Habos rózsák álmodója – Kovács Szabolcs kiállítása

A Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Matyó Múzeumában nyílik meg Kovács Szabolcs bútorfestő népi iparművész, a Népművészet Mestere kiállítása. Támogató a Magyar Művészeti Akadémia.

2019. október 8. | 19.00 – Világjáró művészeink | Márványtermi és stúdiókoncertek a Magyar Rádióban

Az esten Kalló Zsolt hegedül, Dobozy Borbála, az MMA levelező tagja csembalózik. Helyszín: a Magyar Rádió Márványterme.

2019. október 4. | 18.00 – Válogatás Székely László díszletterveiből – kiállítás

Egerben, az MMA támogatásával a Gárdonyi Géza Színházban nyílik Székely László díszlettervező, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja kiállítása. A tárlatot Blaskó Balázs, a színház igazgatója nyitja meg.

// ]]>