2020. január 25. | 13.00 – Adigzsi, a tuva sámán – Kanalas Éva alkotása

Magyar filmalkotás a tuva sámánhagyományról az Uránia Filmszínházban. A rendező, Kanalas Éva a Magyar Művészeti Akadémia Ösztöndíjprogramjának ösztöndíjasa.

Az archaikus és napjainkban is élő tuva sámán-hagyomány Ojun nemzetségbéli Sii-oglu Adigzsi tuva kám mindennapi sámántevékenysége a Szaján és a Tangdi-óla hegyláncai között élő őslakos tuva családok körében. Oroszországi Föderáció, Tuva Köztársaság. Belső-Ázsia, Dél-Szibéria.
„A tuvák befogadtak maguk közé, hasonló filmfelvételeket eddig nem adtak ki a világnak. E felvételeket nekem nem mint kutatónak, hanem mint magyar »algish« énekesnek engedte felvenni (algish: áldó ének, fohász, a sámán rituális éneke). Így én láttam meg először, hogy miként végzi sámáni tevékenységét Adigzsi baski a Jenyiszej mentén élő tuva nép körében. Egyből tudtam, hogy őt keresem évek óta Tuvában. Adigzsivel sorsszerűen találkoztam. Az eurázsiai sztyeppe nyugati oldaláról, az alföldi pusztákról érkeztem. Ő várt valakit, én pedig megtaláltam, amiért nyolcszor utaztam be Tuvába.
A Tuva Kám felfedte őrzött tudását előttem. Tűzevő. Csajákcsi-kám, tuva nyelven így nevezik az örökölt tudású sámánt. Az archaikus népi imádságok alapján feltételeztem egy szertartást, amit egykor a magyaroknál is végezhettek. A filmben látható szertartásokban párhuzamokat találunk a magyar archaikus szokásokkal. A tuva sámán »artis« – (hegyi tuja) – füstölővel tisztít, dobol, táncol stb. Kövekkel jósol, hasonlóan, mint ahogyan a moldvai csángó magyarok baboznak. A »zavaró-ártó« szellemeket a csángó »vízvetés«-hez hasonlóan keresi." (Kanalas Éva)

További információ itt érhető el: https://urania-nf.hu/film/adigzsi-a-tuva-saman-kanalas-eva-alkotasa
 
Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház, Díszterem (1088 Budapest, Rákóczi út 21.)
// ]]>