Áder János, Vashegyi György és Rofusz Ferenc a rendező új animációs filmjének zártkörű vetítésén az MMA irodaházában 2018. október 3-án MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Szűk körű vetítésen mutatta be legújabb filmjét Rofusz Ferenc

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczeg Anita is részt vett az MMA köztestületi tagja, Rofusz Ferenc Oscar-díjas rajzfilmrendező Az Utolsó vacsora című legújabb animációjának szerdai zárt körű bemutatóján, a Magyar Művészeti Akadémia Andrássy úti irodaházában. A vetítésen részt vett mások mellett Vashegyi György, az MMA elnöke; Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára; Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke és Szemadám György elnökségi tag, valamint Rofusz Ferenc több alkotótársa is. A mozgóképszakmai szervezetektől dr. Taba Miklós, a Nemzeti Filmiroda igazgatója vett részt, az NMHH Médiatanácsát dr. Vass Ágnes és dr. Kollarik Tamás képviselte.
Mindenre számítottam, csak arra nem, hogy ilyen közönség előtt mutathatom be a filmet hangsúlyozta a rendező, aki idén ötven éve kezdte meg pályafutását a Pannónia Filmstúdiónál.

Legújabb munkájáról szólva elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a bibliai téma miatt nem készülhetett el. Kiemelte: a Magyar Média Mecenatúra támogatásával elkészült filmen az eredeti tervekhez képest semmit nem változtattak, "minden kockája ugyanaz, mint amit 40 évvel ezelőtt storyboardként beadtam" fejtette ki. Bár a koncepció az eredeti, a film 21. századi technológiákkal, így 3D animációval készült, a 8 ezer rajzot digitálisan készítették és színezték. A film egyik célja, hogy Leonardo da Vinci Milánóban látható freskójának kritikus állapotára hívja fel a figyelmet. Bár régóta dédelgette az elkészítését, az alkotó megjegyezte: "40 évvel ezelőtt elbuktunk volna ezzel a filmmel, mert képtelenség lett volna ilyen színvonalon megvalósítani".
A film befejezéséhez a Magyar Művészeti Akadémia is hozzájárult, és ennek köszönhető többek között, hogy az animációs film zenéjét – manapság már ritka módon élő zenekarral vehették fel.
Az Utolsó vacsora előtt levetítették a rendező 1981-ben Oscar-díjat nyert A légy (1980) című animációját, a Holtpont (1982) című kisfilmjét, a Gravitáció (1984) című alkotását és a Ticket (2011) című, számos díjjal kitüntetett filmjét is, melyekről Rofusz Ferenc több kulisszatitkot is megosztott a közönséggel.

4 ottobre 2018  |  vashegyi györgy rofusz ferenc áder jános animációs film